Musik, litteratur och politik på folkhögskolan
Det viktigaste när programmet för folkhögskolans kulturcaféer sätts i hop är bredden och god kvalitet. 15 onsdagar framöver blir det därför både musik, författarkvällar och politiska diskussioner i skolans aula.
Staten har faktiskt slagit fast att folkhögskolorna har ett syfte att sprida kultur, och det är så klart att vi vill göra det, säger skolans rektor Jan-Inge Bengtsson.
Det är han som sätter ihop programmet tillsammans med Lasse Ålund, som ansvarar för kvällarna.
Tre författare kommer till kulturcaféerna i vår. Den första är Sara Kadefors, känd för sin ungdomsroman Sandor slash Ida, för vilken hon fick Augustpriset 2001 och som också blev film förra året.
Hon följs upp av Ulrika Knutson som stod bakom boken Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, där hon skildrar personerna bakom den kvinnliga medborgarskolan Fogelstad utanför Katrineholm.
Sist ut är Torgny Lindgren som har gjort succé med sina norrlandsskildringar i bland annat Pölsan.
På musikhimlen syns namn som The Bills, Svarta safirer och Vocation. De sista sjunger a capella och ersätter Voiceboys som först var påtänkta. Svarta safirer består till största delen av musiker från Makedonien. De spelar världsmusik med romsk glöd, makedonska rytmer, grekisk känsla och turkisk mystik och har medverkat i tv-serier som Den förste zigenaren i rymden, Hammarkullen och Orka, orka.
Representant för de politiska inslagen är än så länge Gudrun Schyman, men fler kan tillkomma med tanke på att det är valår.
Bred kultur för en bred publik alltså. Och mycket av det är gratis, tack vare kommunbidrag och pengar från andra håll i organisationen.
Vår policy är att det ska finnas en levande kultur som vanligt folk har råd att gå på. Vi riktar in oss på en publik som kanske inte annars har råd att gå, säger Jan-Inge Bengtsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!