Musiken ligger i blodet
Med flöjt och klassisk gitarr sprider Mats och Johannes Möller sin musik runt om i Europa. Turkiet, Albanien och London är bara några av de platser de har eller ska spela. Men först väntar en konsertsommar i hemtrakterna.
Jag kom till London den sjunde september för fyra år sen, och åkte hem nu. Många har bara väntat på att det skulle hända, och det är skönt att jag hann åka, säger Johannes Möller.
I London har han studerat på Royal college of music och har nu en examen därifrån. I höst åker han i väg till Holland för att studera i ytterligare två år.
Pappa Mats Möller är professionell flöjtist och musikproducent. Efter utbildning på Kungliga Musikhögskolan har han bland annat frilansat i svenska symfoni- och kammarorkestrar.
Nu har de båda landat hemma i Björnlunda för att ladda inför sitt senaste samarbete: En spelning på Heby slott
i dag lördag.
Egentligen är jag bara gästartist till Johannes som ska spela fler konserter under vinjetten Musik på sörmländska slott och herresäten, säger Mats Möller.
Far och son Möller började spela ihop för tio år sedan när Johannes var 13 år. Det var en spelning på den sedan länge nedlagda festivalen Musik vid Frösjön. Efter den följde mycket spel i kyrkorna runt om i trakten.
Men så många spelningar som vi har i Sörmland i sommar, både tillsammans och på egen hand, har vi nog aldrig haft, säger Mats.
I stället har det blivit spelningar utomlands, där efterfrågan på klassisk musik är lite större. I maj invigde de en konstutställning i Istanbul av en konstnär från Laxne. Elva andra spelningar hanns med under de tio dagarna de var
i Turkiet. Bland annat skolkonserter och masterclasses. I november är de inbjudna till Albanien och Wien för att spela.
Konserten på Heby slott tror de blir en upplevelse, både för dem och publiken. Miljön på slottet passar väldigt bra ihop med kammarmusiken.
Kammarmusik är skrivet för högst 100 personer, då går intimiteten fram. Jag brukar säga att man ska kunna se svettdropparna i pannan på musikerna, säger Mats.
Man kan säga att musikaliteten ligger i släkten i fallet Möller. Mats pappa var altviolinist i Radiosymfonikerna. Och han har i sin tur fört arvet vidare till Johannes.
Pappa har varit min lärare, rent musikaliskt. Jag har haft ett försprång där, säger Johannes.
Gitarrlektionerna stod däremot den kommunala musikskolan för.
Skriv gärna att jag hade Roland Fridh som musiklärare och att han har haft stor del i det jag gör i dag.
Även pappa Mats fick viss experthjälp när han började spela. Sin första flöjtlektion fick han av soloflöjtisten i Radiosymfonikerna.
Det fanns många fler förebilder inom klassisk musik då, vilket är viktigt. För 20 år sen var flöjten ett populärt instrument. I dag ser det annorlunda ut, säger Mats.
De förändrade villkoren har gjort det svårt att leva på musiken. På somrarna går det bra, men resten av året får man göra andra saker för att få det att gå runt.
Man kan tillexempel undervisa eller spela på fester, säger Johannes.
I kväll bjuder de bland annat på musik från Spanien, Österrike och Italien, samt en tango.
Helheten på programmet är viktig, det måste vara lite show.
Musik är ju en slags kommunikation. Men den blir bara till det genom musikerna, precis som teater får liv av skådespelarna, säger Johannes.
Och det är just därför vi har ett ansvar för vad vi bjuder på. Så att det blir en upplevelse som stannar kvar, även efter att konserten är slut, fyller Mats i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!