Mycken energi men väldigt lite liv i luckan
I går försökte dock folkpartiet skapa liv i luckan genom att kritisera centerpartiet för att partiet fullföljer sin energiuppgörelse med vänstern och socialdemokraterna. Det gick väl ... sådär. Moderaterna funderade mest på vad som flugit i folkpartiet.
Ironiskt nog är det bara någon vecka sedan att folkpartiet självt gjorde upp med socialdemokraterna om ökade möjligheter till hemlig avlyssning. Folkpartiets centerkritik ska nog ses som en förevändning att lyfta fram den egna politiken i medierna, mer än som någon oro för hållbarheten i alliansen. Annars är det snart slut på rutor i glashuset.
Energipropositionen är i sig mycket bra. Vindkraften får långsiktiga förutsättningar och en kraftig utbyggnad uppmuntras. Dessutom blir det enklare att få tillstånd för att bygga mindre vindkraftverk. En satsning på pilotprojekt, bland annat i fjällvärlden, ska också bidra till utbyggnaden. Uppgörelsen innebär dessutom en långsiktigt viktig satsning på energiforskningen. Med 815 miljoner om året är det en återställning till en anständig nivå jämfört med vad forskningen tidigare drogs ned till av regeringen med stöd av miljöpartiet. För att nya miljövänliga energiformer ska kunna utvecklas krävs rejäla satsningar på energiforskningen.
Det energipolitiska gnisslet inom alliansen borde inte vara ett oöverstigligt problem. Samarbetet har redan eliminerat ett annat problemområde, försvarspolitiken, då med centerpartiet som drivande samarbetsingenjör. Och alliansen klarar av att enas i andra energifrågor utan problem. I gårdagens något märkliga debatt om en återreglering av energimarknaden, exempelvis, var allianspartiernas kommentarer närmast likalydande. Svag konkurrens botas inte med statliga monopol.
Vad gäller energiförsörjningen har centern redan övergett årtalsexercisen.
I stället förordas en kärnkraftsavveckling på marknadens villkor, enligt tysk modell.
Alliansen måste samsas om en framtida energipolitik. En sådan samsyn skulle stärka alliansens regeringsalternativ ytterligare. Men det kommer dock att kräva politiska uppoffringar från fler parter. Framtidens energipolitik stavas inte mer kärnkraft.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!