– Vi har satt upp skyltarna för att det inte ska ta för lång tid i kassorna, säger Eva Sandkvist, ansvarig för kassorna i butiken vid Gustavsberg.
Personalen har på senaste tiden märkt att allt fler kunder väljer att ta med sig mynt till affären som snart blir ogiltiga, för att växla in eller betala med. När kunderna i butiken får tillbaka växel ska det från och med nu bara innehålla mynt och sedlar som är giltiga efter den 30 juni.
– Något som gör att systemet snabbt blir fullt, så det är också en anledning till att vi satt upp skyltarna, säger Eva Sandkvist.
Butiken har dock inga planer på att neka privatkunder att handla eller växla in sina pengar, även om de kommer upp i fler än 25 mynt.
– Nej, vi vill hjälpa alla kunder men önskar att de sorterar upp pengarna innan. Helst i rör. Kommer någon med femtio kronor i en plastpåse eller liknande så går det givetvis också bra, säger Eva Sandkvist.
Den stora ökningen av mynt innebär en extra kostnad för butiken. Enligt deras avtal får de skicka iväg sju kilo mynt i veckan, annars kostar det extra.
– Eftersom det handlar om en relativt kort tid så tar vi den extra kostnaden och ser till att kunderna får de nya mynten, säger Eva Sandkvist.
Hos konkurrenten Stora Coop, som ligger ett stenkast bort, har de en annorlunda strategi. Där finns inga begränsningar på mynt, när kunderna handlar.
– Alla giltiga sedlar och mynt går att handla med fram till den dagen de är ogiltiga, säger Johan Lövesjö, butikschef på Coop.
Men vid växling av mynt kan det bli problem.
– Vi är inget växlingskontor och hanterar bara volymer som är rimliga i vår drift. Stoppar kunden i hundra enkronor och trycker på växel så får kunden tillbaka samma mynt. Vi har ett slutet system för kontanthantering, säger han.
Men med en och annan sedel är det inget problem. Då får kunderna tillbaka de nya sedlarna.
– Vill man växla in stora volymer råder jag starkt kunderna att ta kontakt med en bank, säger Johan Lövesjö.