Något är ruttet i den svenska rättsstaten
Barn har mycket små chanser att få sin sak rättsligt prövad och när de väl står inför domstol värderas inte alla bevis som kommer fram. Det framgår av den skakande granskning av övergrepp mot barn, som Sveriges Radios Eko-redaktion har redovisat i veckan. BRIS (Barnens rätt i samhället) som kommer i direkt kontakt med utsatta barn, understryker att det finns för få specialister och för lite resurser för att nå fram till det underlag som krävs för en fällande dom. Det finns ett stort behov av ett kunskapslyft hos såväl polis, åklagare och domare, konstaterar BRIS´s jurist.
Organisationer som BRIS och Rädda Barnen som ständigt arbetar med frågorna, har liksom den politiska oppositionen försökt att göra regeringen uppmärksam på problematiken. Ändå verkar den ansvarige justitieministern Thomas Bodström, fullständigt yrvaken inför uppgifterna.
Det är möjligt att de lagar vi har är tillräckliga. Men det räcker inte om de inte efterlevs. Justitieministern har ansvar även för att de sociala, juridiska och polisiära myndigheterna har rätt förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Men Bodström passar.
I ett rättsfall, som Dagens Eko refererar till, får en man åtalad för grov våldtäkt på sin 7-åriga styvdotter, ett lägre straff för att domstolen tyckte att pappan och flickan var samspelta. Rätten har motiverat domen med att flickan, som videofilmats av styvpappan själv, syntes delta med glädje i sexlekarna.
Lagar ska inte kunna böjas och vridas. De ska vara ett otvetydigt regelverk, grundat på våra allmänna samhälleliga värderingar. Men när människorna som dömer blir lika stela och fria från empati som lagarna, det är då man får problem.
Frågan om domare inte ska ha några moraliska skyldigheter, är berättigad.
De ska naturligtvis inte låta känslorna styra. De ska låta lagarna styra och aldrig ge avkall på beviskraven. Men det måste anses vara absurt när en juridisk instans tar sig rätten att bedöma en 7-årig flickas attityd till könsumgänge.
Justitieminister Thomas Bodströms handfallenhet är alarmerande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!