Fortfarande har till exempel socioekonomisk tillhörighet stor betydelse för hur patienten bemöts i vården. I klarspråk följer klass med oss från vår första läkarkontakt till dess att diagnosen är ställd. Utbildnings- och yrkesnivå påverkar individens behandling. Diskrimineringen behöver inte vara medveten. Däremot gör vi oss alla en otjänst om vi förnekar att diskrimineringen finns.
Låt mig berätta en historia från verkliga livet. I somras fick jag en huvudvärk som inte ville släppa. Tidigt i höstas hade jag fått nog och sökte hjälp. När jag svarade ”journalist” på läkarens fråga vad jag gör för att betala mina räkningar tog det inte många minuter innan remissen till röntgen var skriven. Inom en vecka fick jag en kallelse, en månad senare kunde samma läkare konstatera att mina bihålor är måndagsexemplar.
Bemötandet var rakt igenom briljant. Samtidigt är jag inte alls säker på att jag fått någon remiss vid första besöket om jag haft en kraftig övervikt – eller kraftig brytning. Resan fram till rätt vård hade sannolikt varit knixigare om doktorn och jag inte kunnat småprata med varandra under tiden jag försökte träffa näsan med fingertopparna.
I en ny rapport från Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, bekräftas återigen bilden att utbildningsnivå har betydelse för bemötandet i vården. I några sjukdomar – där tiden för upptäckt har avgörande betydelse för utgången – löper till exempel lågutbildade dubbelt så hög risk att dö. Särskilt oroande är andelen unga med lägre utbildning som mister livet i livstilsrelaterade sjukdomar.
Visst. Alla har ett eget ansvar. Om ens kost uteslutande består av Billys djupfrysta pizza blir man förr eller senare fet. Vidare kan ingen påstå att de inte känner till riskerna med rökning. Däremot bör sjukvården fundera över rimligheten i att tvåårsöverlevnaden i exempelvis lungcancer är tydligt högre i högutbildade Stockholm, än i lågutbildade Sörmland.
Beror överlevnaden enbart på livsstil – eller även på hur vi bemöter varandra i livet?
Något är sjukt i vården
När året sammanfattas kommer svininfluensan vara en av rubrikerna. Svininfluensan har debatterats och analyserats dagligen sedan i somras. Något alla kan vara överens om är dock att Sverige har en vård i världsklass. Det är vårdens kvalitet som gör att massvaccineringen är möjlig. Därmed inte sagt att landstingen bör slå sig för bröstet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!