När generation är viktigare än geografi

De står över blockpolitiken, de har lågt politikerförtroende och de är under 30 år. Piratrörelsen har vind i seglen och det var nya väljare som lyfte in Piratpartiet i Europaparlamentet. Därmed har Sverige fått en politisk dimension som tidigare inte varit lika tydlig. Generationsröstning.
I svensk politik talas mycket om konflikten mellan norr och syd, landsbygd och stad.

Övrigt2009-06-15 05:00

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är störst i norra Sverige. I EU-valet fick Socialdemokraterna, som på riksnivå gjorde ett ganska dåligt val, nästan 40 procent av rösterna i Norrbotten. Vänsterpartiet, som gjorde ett ännu sämre val än S, blev näst största parti med över 10 procent.
Konflikten mellan norr och syd är tydlig även i synen på Sverigedemokraterna. Medan SD gott och väl fick ett mandat i Europaparlamentet i både Skåne och Blekinge är partiet icke-existerande norr om Dalälven. I södra Sverige vinner Sverigedemokraterna röster i arbetar- och medelklassområden, i mellersta Sverige bara i arbetarområden och i norra Sverige inte alls.
Gränserna i röstbeteende är lika knivskarpa mellan landsbygd och stad. Centerpartiet och Kristdemokraterna är klart störst utanför storstäderna. Ju längre bort ifrån tätorterna väljaren kommer, desto svagare blir i stället Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet.
EU-valet förstärkte, snarare än försvagade, Sveriges traditionella väljarmönster. Inget tyder på att den europeiska integrationen och en ökad fokusering på EU minskar regionaliseringen. Tvärtom ökar regional röstning i samma takt som nationalstaten minskar i betydelse.
Det enda partiet som bryter det geografiska mönstret är Piratpartiet. Piraterna är lika starka i norr, som i söder. Piratflaggor är lika synliga utanför landsbygdens bondgårdar som på städernas balkonger. Vid sidan av integritetsdebatten gör Piratpartiet vad inget av de andra partierna klarar av. Genom att locka väljare generationsmässigt, istället för geografiskt, förenar piratrörelsen E4:an med inlandsvägen.
Enligt SVT:s valundersökning skulle partiet få drygt tre procent av rösterna om det vore riksdagsval (Ekot 10/6). Piratrörelsen är alltså inte framme vid målet. Men förmågan att hitta ungefär lika många unga väljare över hela Sverige torde Piratpartiet kunna surfa vidare på.
För vem sade att ointresserade väljare inte kunde förändra politiken?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om