När lampan går – vart tar den då vägen?

Kunskapsläget om återvinning av lågenergilampor är, om uttrycket tillåts, något mörkt. Den effekt som absolut inte borde bli följden av återvinning är att miljö eller hälsa förlorar på det. Så illa är det väl inte än, men två ­miljoner svenskar vet inte hur de ska sortera sina ­lågenergilampor i återvinningen.

Övrigt2011-11-25 05:00

Många dumpar dem i vanliga soppåsen – eller i glasigloon. Trots att lamporna innehåller miljögiftet kvicksilver (SvD 24/11).
Miljöminister Lena Ek (C) har hakat på och hotar med skärpt lagstiftning för att återvinningen ska fungera bättre. Kemikalieinspektionen oroar sig för spridningen av kvicksilver, även om det i sammanhanget handlar om jämförelsevis mycket små mängder.
Det är ingalunda är någon nyhet att lågenergilampor innehåller kvicksilver. Detta har varit omdebatterat i omgångar, inte minst i samband med att nya EU-regler infördes 2009 för att fasa ut traditionella glödlampor. Syftet var att minska energiförbrukningen. I paniken över att få bort ett problem skapar man ett annat, varnade kritikerna då.
I Sverige finns sedan 2009 ett totalförbud mot kvicksilver i produkter. Lågenergilamporna är ett undantag. Om återvinningen inte fungerar, då blir det förstås problem. Lite kvicksilver i en lampa kan bli mycket om de samlas i större mängder där giftet inte går att ta hand om. Fråga en handfull människor i din närhet, så kan du räkna med att kunskapen om vilka återvinningsformer som gäller för lågenergilampor är begränsad.
Lena Ek är besviken över att det så kallade producentansvaret inte fungerar (SvD 22/11). En ordning där tillverkarna/återförsäljarna tar ansvar för att samla in och återvinna sina produkter, är annars både pedagogisk och idealisk. Den som sprider ut, samlar också in och tar hand om. Det kräver förstås att konsumenten vet vart lampan ska ta vägen när den har gått. Ju enklare det är att göra miljörätt, desto bättre blir resultatet.
Pikant nog kommer den här diskussionen upp samtidigt som regeringen vill införa ett förbud mot farliga kemikalier i tatueringsfärger. Säga vad man vill, men sett till diskussionen om vad människor frivilligt trycker in innanför huden, bör riskerna med att ofrivilligt utsättas för miljögifter som kvicksilver förstås aldrig tappas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om