Vänsterpartiet och kapitalet sitter i samma båt. I alla fall tillfälligt. Partiledaren Jonas Sjöstedt gjorde i går (31/7) gemensam sak med Swedbanks vd Michael Wolf, när han i en debattartikel i DN föreslog lag om amorteringar på bolån. De stora bankerna har sedan tidigare kommit överens om att kräva amorteringar av sina kunder, på lån som är större än 75 procent av bostadens värde. Men självregleringen fungerar dåligt. Det finns mycket pengar att tjäna på att rucka på reglerna medan notan vid en sprucken bostadsbubbla landar hos skattebetalarna. Lagstiftning kan därför vara nödvändig.
I vårt grannland Danmark har bubblan redan spruckit. Med en tjugoprocentlig nedgång av bostadspriserna de senaste åren har var femte låntagare skulder som överstiger tillgångarna. Skulle de rekordlåga räntorna stiga lär situationen för många bli katastrofal. Därför tvingas överbelånade hushåll gå till bankerna och redogöra för varenda liten utgift de har för att se hur mycket som går att amortera.
Sverige ligger betydligt bättre till men också vi har fått varningar för att de höga skulderna är en samhällsrisk. Skulle en motsvarande prisnedgång ske här hamnar många hushåll i en skuldfälla, där huset är värt mindre än lånen. Amorteringsplikt är en god idé för att få ner riskerna.
Bostadslån är dock inte de enda lån som finns. Risken med en amorteringsplikt är att många skulder istället skjuts över till andra och dyrare former av lån. I värsta fall kan mindre nogräknade banker erbjuda högräntelån utan säkerhet för att amortera av bolånen. Om en amorteringsplikt ska fungera måste sådana kryphål täppas igen, annars riskerar lagstiftningen att bli kontraproduktiv.