”Självklart ska Eurovision hållas i Stockholm”, sa Stockholms finansborgarråd Sten Nordin kaxigt efter Loreens vinst tidigare i år. För honom, och många andra stockholmare, slog söndagens besked om att värdskapet istället gått till Malmö ner som en bomb. Det var visst ingen självklarhet att den största staden med den största arenan skulle ta hem matchen.
Öresundsregionen är en gemensam beteckning på de västra delarna av Skåne och de östra delarna av Danmark. Medan många städer i världen försöker konkurrera genom att bygga större och dyrare arenor stämmer utvecklingen i denna region till eftertanke.
I miljonstaden Köpenhamn ligger Nordens näst största arena, Parken, med en kapacitet på över 40 000 besökare. Många världartister, som Rihanna och Kanye West, har på sina turnéer valt bort denna jätte för att istället uppträda i Malmö på andra sidan sundet eller i Herning på det danska fastlandet. Att lilla Herning, med 46 000 invånare och på långt avstånd från någon större stad, lockar mer än Köpenhamn är inspirerande.
För den som följt utvecklingen i Öresundsregionen ter det sig numer naturligt att störst inte alltid är bäst.
Mindre städer kan aldrig konkurrera med sin storlek, men har istället en större flexibilitet. Näringslivet är mer sammansvetsat och infrastrukturen lättare att anpassa till nya behov. Att åka tåg från Köpenhamns flygplats till Malmö Arena går nästan lika snabbt som att åka tunnelbana från T-centralen till Globen.
För Södermanland är det tråkigt att Eurovision song contest hamnar i det mer avlägsna Malmö istället för i Stockholm. Men samtidigt borde det vara hoppingivande för städer som Nyköping, Gnesta, Trosa och Oxelösund att David kan besegra Goliat, till och med när det handlar om stora och prestigefulla evenemang.
Inom vilka nya områden skulle Södermanlands mindre städer i framtiden kunna slå Stockholm på fingrarna?