När traditionen skapar tungroddhet

I trapphuset i LO-borgen pryds ­väggarna av socialrealistisk konst. Motiven är klassiska arbetarmotiv, som ­berättar den svenska fackföreningsrörelsens historia. Dilemmat för LO är att ­konstens rågblonda män, vilka bygger ­landet med sina hammare, har blivit dåliga ­representanter för dagens löntagare.

Övrigt2011-01-13 05:00

Det är inte längre den rågblonda mannen, som är mest utsatt på arbetsmarknaden. Industri- och hantverkaryrken som elektriker, målare och snickare ger en ganska vilseledande bild av LO-kollektivet. Inte sällan är den manliga arbetarens lön högre än akademikerns.

Situationen är annorlunda för kvinnan med facktillhörighet i Kommunal eller Handels. Den invandrande undersköterskan, är en mycket bättre representant för LO-kollektivet, än mannen och hammaren. Det är undersköterskans låga lön, och hennes rätt till heltid, som den fackliga kampen borde fokusera på. Ändå förblir arbetarrörelsen en rågblond man.
När Wanja Lundby-Wedin valdes till LO-ordförande blev hon organisationens första kvinnliga ordförande; hon var även först med en facklig bakgrund i Kommunal. Lundby-Wedins primära uppdrag var att fånga in kvinnorna på sjukhus-, dagis- och butiksgolven i sin fackliga kamp.
Ingen kan påstå att Wanja Lundby-Wedin har levererat. När Lundby-Wedin aviserar sin avgång, lämnar hon en fackföreningsrörelse, som är mer identitetssökande, mer ifrågasatt, än när hon tillträdde för 12 år sedan.
Den fackliga rörelsen har förlorat mängder av medlemmar i de yrkesgrupper, som domineras av invandrare och ungdomar. Varken invandrarkvinnan på sjukhuset, eller den unga killen i sportaffären, har känt sig tillräckligt välkommen i Wanja Lundby-Wedins organisation. Därtill kommer den uppmärksammade pensionsskandalen i AMF.

Den nya ordföranden för LO har samma utmaning framför sig, som den nya ordföranden för Socialdemokraterna; att förnya en organisation, vars stolta historia, gör den lika traditionalistisk som tungrodd.
Det första steget mot att öka fackets relevans, torde vara att bryta LO:s täta band med Socialdemokraterna. I arbetarrörelsens begynnelse kompletterade facket och partiet varandra, i begynnelse av 2000-talet drar tandemstyret ner varandra i samma fall.
Majoriteten av svenskarna kan skriva under på att den timanställda undersköterskan ska ha schysta villkor. Det gör inte alla till socialdemokrater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om