Nära lösning på Lägets framtid

Redan denna vecka hoppas Oxelösunds kommun göra klart med en ny krögare till restaurang Läget.

Foto: Eneberg Malén

Övrigt2017-03-20 13:44

Hans Rainer, näringslivsansvarig i kommunen, berättar att det inte är helt klart kring vems som blir ny krögare, men att en lösning är nära.

– Vi ska titta på vilka vi ska skriva avtal med och det är fortfarande under arbete, men jag hoppas att det ska bli klart nu i veckan, säger Rainer.

Kommunen vill få klart med en ny hyresgäst så snart som möjligt så att krögaren hinner installera sig och sin personal och ha alla tillstånd klara till sommaren.

Hans Rainer berättar att det rör sig om ungefär åtta krögare som visat intresse för att ta över Läget, de flesta sedan tidigare med verksamhet i Oxelösund eller Nyköping.

Kommunen har gått ut med en annons, men de flesta intressenter har hört av sig på annat håll.

– De flesta har fått reda på det här genom "mun till mun-metoden" redan innan annonsen gick ut, så det är lite kul.

Framtiden för Läget är något som engagerar många oxelösundare, och Hans Rainer har fått många frågor om vad som händer. Precis som när Micke Santo tog över restaurangen i fjol så söker kommunen återigen efter någon som både driver restaurangen, och som samtidigt vill vara med och utveckla hela gästhamnsområdet.

– Vi behöver ta krafttag kring hur vi kan utveckla hela området ur besöksnäringssynpunkt, och då är restaurangen en superviktig del. Men sedan handlar det även om andra bitar: Hur kan man samarbeta med gästhamnspersonal? Hur kan man skapa nya affärskoncept som gör hela infarten intressant? Hamnen är ju porten in till Oxelösund och vi känner att vi behöver lyfta hela området.

Den stora utmaningen på lite längre sikt är hur man ska göra med själva restaurangbyggnaden, som är i behov av en rejäl upprustning. En fråga som kommunen måste ta ställning till är huruvida man ska fortsätta att renovera den befintliga byggnaden, eller riva och bygga nytt.

– Micke (Santo) gjorde ett stort lyft med ommålning och renovering utvändigt och invändigt. Men alla vet att restaurangen är i behov av renovering. Vi har informerat alla som visat intresse för att ta över om hur läget är med byggnaden och att vi på sikt måste göra något med den.

– Vi har haft lite workshops med företagare runtomkring hamnen och det finns lite olika tankar: Antingen att renovera befintlig lokal eller riva och bygga nytt på samma plats, ett tredje alternativ är att bygga en ny restaurang ihopkopplat med receptionen längre ut på kajen, säger Hans Rainer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om