Näringsministern har många kvar att övertyga
En väsentlig del av paketet hade redan lyfts fram tidigare. Det gjorde att många av de handfasta förslagen redan tagits för givna av företagarna, vilket säger sig självt. Flera av åtgärderna, exempelvis den förändrade momsredovisningen och de höjda ambitionerna vad gäller samordningen mellan myndigheter, är både efterlängtade och nödvändiga.
Men det är helt enkelt så att regeringens 167 åtgärder inte räcker så långt som landets företagare vill, önskar och hoppas.
På arbetsmarknadsområdet finns mycket att göra. Där har regeringen det lurigt, centerns mer frispråkiga linje ska vägas mot moderaternas ytterst återhållsamma. Följaktligen bör även Maud Olofsson vara frustrerad över att inte kunna göra mer på den fronten. Det behövs, understryker både Företagarna och Svenskt Näringsliv. Men sådana förändringar är alltid ett vågspel gentemot andra opinionsbildare. Notera gärna hur LO och, anmärkningsvärt ofta, TCO använder sina PR-pengar till att skrika om arbetsmarknadens undergång så fort det görs en antydan om behovet att se över hur arbetsmarknaden fungerar. Det är en strid som regeringen borde våga ta, för jobbens och företagandets skull. Med en god kommunikationsstrategi går det trots allt att avslöja den ohejdade partipolitiken hos de mest högljudda domedagsprofeterna.
Arbetet med att sänka företagarnas regelbörda med 25 procent till 2010 har alltså bara inletts. Ett både lyckat och pedagogiskt grepp var att departementet bjöd in företagarna själva att komma med förslag på förenklingar. Det kom in närmare 500 olika åtgärdstips, vilket ger det centerstyrda departementet en hel del konkret att jobba med - gärna redan i samband med höstbudgeten.
I arbetet med regeldjungeln finns det helt uppenbart många engagerade krafter redo att applådera varje nytt grepp. Men det är också en kräsen församling, vilket Maud Olofsson redan blivit varse. Här finns många luttrade entreprenörer kvar att övertyga.
Man har kommit upp ur startgroparna, säger Jens Hedström, vd för Näringslivets regelnämnd. Det är en rimlig bedömning, som visar att näringsdepartementet har börjat röja i utkanterna av den regeldjungel som kostar samhället miljoner på miljoner i utebliven BNP.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!