Närtrafiken försvinner innan sommaren

Sagan om Gnesta Närtrafik blev kort. Redan till sommaren upphör alla bussturer i det blott ett år gamla trafiknätet.

Övrigt2003-04-02 22:50
Tanken var god, men kostnaderna blev mycket större än väntat. I måndags klubbade kommunfullmäktige igenom det väntade beslutet om att lägga ner Gnesta Närtrafik.
Begreppet Gnesta Närtrafik försvinner helt. Men bussarna kommer att finnas kvar. Vi tar bort loggan och köra vidare med skoltrafiken, säger bolagets trafikområdeschef Thomas Johansson.
Deras avtal om skolskjutsarna med kommunen räcker enda till augusti 2005. Skolbarnen kommer att påverkas av det nya beslutet, men det blir inte några dramatiska förändringar, lovar Barn- och utbildningschef Michael Martinsson:

Vi ser över hur vi ska ordna skjutsarna tillsammans med bussbolagen och taxientreprenörerna. Några barn som åker buss nu kan få åka taxi i höst och vice versa, säger han.
Gnesta kommun vill helst att antalet bussar minskas från fem till fyra eller tre, trots avtalet.
Eftersom närtrafiken hänger samman med Länstrafikens linjer krävs en gemensam omorganisation för att få allt att klaffa. Dessutom ska Länstrafiken spara tio procent av sina kostnader.

Kommunen, Länstrafiken, Gnesta Närtrafik och de fyra olika taxientreprenörerna ser nu över olika lösningar. Ett exempel är att låta några elever åka taxi i stället för buss. Bussen kan sedan ersätta en Länstrafikbuss, som då inte behöver köra tom hit från garaget i Nyköping.
På så vis sparar både kommunen och Länstrafiken pengar.
På Gnesta Närtrafik hoppas man på att nedläggningen inte ska medföra några uppsägningar.
Jag gör allt för att få behålla mina gubbar i Gnesta och ska försöka fylla på med körningar till Skavsta och trafik i Trosa, säger Thomas Johansson.
Roger Knutsson, kommunens utredningschef, konstaterar att det är de svaga grupperna som drabbas av nedläggningen:
Färdtjänsten fick en kvalitetshöjning med framför allt byslingan och linje 15. De som kunde hade möjlighet att åka kollektivt istället för att beställa och vänta på taxi. Den friheten försvinner nu, säger han.
Samma sak gäller för många äldre som kommer att få begränsad rörelsefrihet i och med nedläggningen. Även om skolbarnen inte ska drabbas av de ändrade turerna, kommer en del att påverkas indirekt.

För dem som hittat den här servicen, och exempelvis använt närtrafiken för att åka hem från fritids på eftermiddagarna, innebär besparingen en klar försämring. Nu får föräldrarna skjutsa i stället helt enkelt, säger Michael Martinsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om