Grundprincipen för moms är att den ska vara lika för alla. I dag finns olika momssatser, riktade sänkningar som ska stärka utvecklingen i specifika branscher. På gott och ont. Den pedagogiska effekten av att kunna visa hur sänkt skatt på tillväxtdrivande verksamhet gör nytta, kan inte överskattas. Därför går det att leva med ett eller annat undantag, även om det är tecken på ett dåligt fungerande system. Bäst vore att en enhetligt låg moms för alla verksamheter. Hittills har ingen svensk regering vågat sig på det.
Det ideella föreningslivet har ett undantag från momsplikten. Österrike, Finland, Danmark och Holland har liknande regler. Detta anser EU-kommissionen är fel och meddelar nu att undantaget måste bort. Finansminister Anders Borg säger att regeringen tänker bekämpa detta krav med alla tillgängliga medel (Ekot 31/3).
Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i regeringsställning drivit på för att den ideella sektorn ska vara en kraft som utvecklas med välfärdssamhället. Dessutom vet alla vad utvidgad momshantering skulle medföra: mer byråkrati.
I en tid där krångel-Sverige måste minska på alla fronter, för tillväxtens, företagandets och jobbens skull, är beskedet från EU-kommissionen kontraproduktivt.
Ideella insatser skulle bli dyrköpta. Idén skulle förfelas. Att ställa föreningslivet offside ekonomiskt vore att göra samhället mer skada än nytta.