Nationaldag som du själv vill ha den

Övrigt2005-06-03 16:01
Stadsmusikkåren, folkdans och flaggor. Det är väl så riksdagsledamöterna tänkte när de gjorde 6 juni till helgdag. Att vi ska fira som norrmännen gör.
Men enligt Sifo förhåller sig svenskarna ganska kallsinniga till nationaldagen. Hälften av svenskarna tänker inte fira den alls. Och bara sex procent tänker gå på gatorna och vifta med flaggor. En tredjedel säger att de tänker fira i glada vänners lag eller tillsammans med familjen.
Kanske blir det en riktig svensk festmåltid med Janssons frestelse och mammas köttbullar? Eller varför inte följa den nye käcke tv-kocken Niklas Ekstedts recept på smörgåstårta och rabarberpaj.
Själv tänker jag nog fira med en lång välgörande golfrunda.

De flesta kommer nog att njuta av ledigheten och minnas dagen men hur många har egentligen en aning om vad det är vi firar? För säkerhets skull har jag tittat i Nationalencyklopedin som kan berätta att den 6 juni är den dag då Gustav Vasa 1523 valdes till svensk konung av en riksdag i Strängnäs, och samma datum som 1809 års regeringsform undertecknades.
Arvriket är väl inte så mycket att fira. Och inte heller svensk stormaktstid. Men regeringsformen som ersatte enväldet, och markerar början på Sveriges utveckling mot parlamentarism och demokrati är något som vi kan vara stolta över. Det är den regeringsform som dagens grundlagar vilar på och som ger oss möjlighet att delta i ett gränsöverskridande samarbete i EU.

Då känns det faktiskt sorgligt att första gången som vi ska fira Sveriges grundlag, är EU:s nya fördrag på väg att dödförklaras av Europas medborgare. Man skulle kunna se det som ett uttryck för postkolonialismens dödsryckningar. Länder som är vana vid att dominera i Europa upptäcker att de inte längre har samma makt. De forna öststaterna som har demokratiserats, vill nu vara med i laget som jämlikar.
Ibland kan det vara bra med en historielektion för att förstå vad det är som händer just nu. Den 6 juni blir en dag att samlas kring de värden som vi sätter högst och som är vår svenska identitet. I en globaliserad ekonomi, där nationsgränserna blir allt mer otydliga, verkar behovet att känna sina rötter och finna tillhörighet bli allt starkare. Det är bra om det gör oss tryggare och mindre rädda i umgänget med andra människor och länder.

Det spelar ingen roll hur du firar din nationaldag. Om det blir med en god bok eller med Oxelö gille. Låt den 6 juni bli en symbol för vår svenska identitet som förmår att göra oss öppna för Europa och världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om