Naturvårdsverket negativt till strandskyddsdispens
Turerna kring Källvik fortsätter. Länsstyrelsen har sagt ja till att upphäva strandskyddet i området. Det gillar inte Naturvårdsverket som nu överklagar beslutet till regeringen.
Detta gillas inte av Naturvårdsverket. De har nu överklagat länsstyrelsens beslut då de menar att det inte finns några särskilda skäl att upphäva strandskyddet i Källvik. De skriver i sitt överklagande att skälen för att ge dispens är starkt begränsade och enbart att ett område ska bebyggas enligt en detaljplan inte är ett sådant. Källvik är, enligt verket, ett känsligt skärgårdsområde där exploateringar bör minimeras och ligger dessutom i ett område som klassas som riksintresse ur miljösynpunkt.
Naturvårdsverket menar också att detaljplanen är dåligt preciserad. Det är svårt att veta hur miljön kommer att påverkas om strandskyddet upphävs då sökanden, enligt verket, inte kunnat visa detta i sin miljökonsekvensbeskrivning. Om skyddet upphävs befarar naturvårdsverket att det öppnar för en stegvis exploatering i området, något som skulle vara till nackdel för kuststräckan.
Ärenden som rör byggande i strandskyddade områden ökar, enligt Kerstin Cederlöf, avdelningschef på naturvårdsverket. Och, menar hon, liksom i fallet med Källvik brister det ofta i hur ärenden presenteras för länsstyrelsen och sedan naturvårdsverket.
Det är dåligt redovisat vad som ska hända på platsen och då händer det att dispenser beviljas utan att skäl finns för det, säger Kerstin Cederlöf.
Varje år ser Naturvårdsverket över cirka 4 000 strandskyddsdispenser. Mark längs kuststräckor är attraktiva områden och trycket på verket har ökat. Enligt Kerstin Cederlöf byggs det idag mer inom strandskyddade områden än utanför.
Vi har till uppgift att bevaka strandskyddet och har också möjlighet att överklaga. Allmänheten kan inte överklaga. Om det byggs vid en badplats som du alltid gått till och du vill klaga kan du inte göra det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!