Nedlagda skolor skadar Nyköpings utveckling
När en kommun bestämmer sig för att stänga skolor i landsbygdsområden är det ofta samma sak som att ge upp hoppet om orten. Kommunens tjänstemän vill att man ska minska skolverksamhetens kostnader genom att dra ned på eller stänga glesbygdsskolor. Är det bara där kullarna minskar? Värnas inte större skolor på de mindres bekostnad?
Det kräver politiker med mod att säga ifrån. Nedlagda landsbygdsskolor lockar inte till inflyttning. Det krymper kommunens själ. Det är bra att centern markerar och att socialdemokraterna i opposition tar avstånd från förslagen. Därmed blir det svårt att få majoritet för förhastade åtgärder. Is i magen, som Annika Karlsson säger, är värdefullt för den som vill styra skolan med längre perspektiv. Skolorna måste finna andra vägar att effektivisera än evig centralisering.
I de områden där politikerna inte säger ifrån, är inte längre föräldrar och bybor chanslösa. Det ska vi verkligen tacka friskolereformen för. Friskolan är den räddningsplanka som finns kvar om skolpolitikerna vänder småorterna ryggen. Det kräver engagerade föräldrar och en bygd som ställer upp mangrant. Många gånger får man ekonomi i det som den kommunala organisationen aldrig fick ihop. Den som försöker framställa friskolan som ett hot eller fara är ute och cyklar. Friskolan kan ge trygghet där det offentliga sviker.
Skolan i Stavsjö har dock lagts i malpåse. Det kan fungera något år, om de ansvariga inför föräldrarna tar ansvaret för den extra belastning man lägger på de barn som ska bussas varje dag och talar om när skolan ska öppna igen. Alliansmajoriteten i Nyköping satsar nu kraft och resurser på samarbetet med de lokala organisationerna i Stavsjö för att skapa inflyttning och stärka framtidstron genom att lyfta fram alla de positiva krafter som bygden erbjuder. Så kan landsbygden ta fighten mot malpåsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!