För 20 år sedan kom George Bush, den äldre, och Michail Gorbatjov överens om det så kallade Start-avtalet, vilket tydligt reducerade antalet kärnvapen i världen. Med det nya avtalet kommer kärnvapnen att minska ytterligare i antal, främst i Europa. Det är välkommet och ett steg i rätt riktning, mot färre undergångsvapen i världen. För såväl USA som Ryssland handlar det även om att minska kostnaderna för sina arsenaler. För Barack Obama finns även en symbolik i att skilja sig från sin företrädare George W Bush, som snarare rustade upp än ned.
President Barack Obamas vision är en kärnvapenfri värld. Men helt fri kommer världen aldrig att bli. Vi kan hoppas att det går att minska mängden kärnvapen i världen ytterligare – i flera steg, och då inte bara i USA och Ryssland. I maj är det 40 år sedan det så kallade icke-spridningsavtalet skrevs under i FN. Spridningen har visat sig svårare att begränsa, än att nuvarande kärnvapenmakter minskar sina arsenaler något. Indien, Pakistan, Nordkorea och Israel står utanför avtalet. Iran har undertecknat, men det finns uttalade farhågor att dess kärnenergiprogram syftar till att framställa kärnvapen.
Med varje spridningssteg ökar risken att någon ledare tar till vapnen. Det är också anledningen till att de stora kärnvapenmakterna gärna talar om en kärnvapenfri värld men egentligen sysslar med kärnvapenminimering.
För även om USA tar Ryssland i hand för att minska respektive kärnvapenarsenal får man aldrig missa faktum att USA på egen hand har tillräcklig kärnvapenkapacitet att förinta Iran – om helvetesscenariot skulle bryta lös. Alla inser förstås att det som då följer är en ny och betydligt mer brutal värld för mänskligheten än den vi känner i dag.
Vi lever fortfarande i en värld med maktbalans. Men på ett annat sätt än när Salt-avtalen skrev det kalla krigets historia. Dagens maktbalans handlar om att begränsa antalet kärnvapenmakter. Det krävs en kontinuerlig säkerhetspolitisk dans för att ingen makt ska frestas att ta till dessa vapen – eller att fler ska komma med i sällskapet.
Nedrustning à la Barack Obama
Världen stod inte precis stilla i torsdags, när Barack Obama och Dimitri Medvedev skrev under ett avtal i Prag. Men positiva förändringar kan också ske i det något mindre ödesmättade formatet.Annat var det när Jimmy Carter och Leonid Breznjev skrev under Salt II-avtalet 1979 om begränsning av strategiska kärnvapen. Eller när Richard Nixon och Breznjev undertecknade det första Saltavtalet 1972. Det var kallt krig och nedrustning betydde aktivt minskade spänningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!