Nedskärningar ger färre brandmän
Räddningstjänsten riskerar en nedskärning. Ett hot mot Trosabornas säkerhet, menar Brandmannaklubben som protesterar.
Eller ta fram ett omräkningsförslag som termen lyder.
Sin brandkår köper Trosa kommun från Nyköping. Inget är officiellt ännu, men på måndag ska regionchef Jan Kviby på Sörmlandskustens räddningstjänst presentera ett besparingsförslag för samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott.
Jag har fått i uppdrag att räkna på två besparingsförlag, ett på 2,5 procent och ett på 5,0 procent. I övrigt vill jag inte diskutera innehållet förrän politikerna fått ta del av det, säger Kviby.
Enligt uppgift går förslaget ut på att den nuvarande beredskapsstyrkan skärs ner från 2+5 (två förmän och fem brandmän) till 1+5 man. Brandmännen i Trosa protesterar.
I ett brev pekar de på att invånarantalet i kommun växer och att det under sommaren mer än fördubblas. Nya bostadsområden byggs.
Gamla kåkstaden i Trosa är brandfarlig. Kommunen är stor och utryckningsområdet blir än större när Tystbergakåren läggs ner till hösten.
Visst går det att få förstärkning från räddningstjänsten i Nyköping vid behov. Men när det brinner kan de första minuterna vara livsviktiga och det tar minst en halvtimme innan någon från Nyköping hinner fram.
En minskning av utryckningsstyrkan innebär att vi inte kan byta rökdykarpar innan Nyköpingsbilarna hinner fram. Utvändig livräddning blir omöjlig samtidigt som rökdykning pågår. Och möjligheten att rycka ut vid sjöolyckor minskar, säger brandmannen Rickard Antman.
Som kompensation för nedskärningen föreslår Kviby att stationen i Trosa köper den skärsläckare som blir över när stationen i Tystberga försvinner.
Det är ett aggregat som skär igenom tjocka väggar samtidigt som rökgastemperaturen inomhus sänks. Det är i och för sig inte så dumt.
Men om vi får skärsläckaren blir vi av med vår släckbil och det där aggregatet är värdelöst vid skogsbränder, säger Åke Blomqvist.
Enligt Trosas brandmän vore det mer befogat att utöka räddningsstyrkan med en man i stället för att skära ner den.
Vi har tidigare avstått från vår ersättning när vi kör våra privatbilar till stationen. Nu är vi trötta på nedskärningar, säger Gert Carlman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!