NH håller ögonen på hjärtrytm

EKG-tester till alla, eller tester då det verkligen behövs? Efter den senaste tidens dödsfall på fotbolls- och basketplanen har åsikterna gått i sär. I Nyköpings Hockey arbetar man efter den senare principen.

Övrigt2004-02-12 23:20
Om spelaren i fråga har en symptom, eller om man kan se några onormalt med pulsklocka, då skickar vi dem till vårdcentralen så att de kan göra en hälsoundersökning med EKG-test, säger Björn Nilsson, kiropraktor i hockeylaget.
Det var så vi hittade Urban Omarks hjärtfel för ett par år sedan, fortsätter han.
Något liknande hände målvakten Michael Törnqvist.
Jag kände att jag inte återhämtade mig efter träningen och Björn skickade iväg mig för att ta ett EKG, berättar Michael.

Törnqvist erkänner att han just då kände sig lite uppstressad, och att tankar som att får jag en hjärtinfarkt infann sig. Inte blev det bättre heller av att han inte fick något klart besked på vårdcentralen.
De såg att det var något konstigt med mitt EKG, men de kunde inte utläsa vad det var så jag fick åka vidare till Huddinge och medicinska institutet. Som tur var, var det någon som avbokat sina tider så jag fick göra ett arbets-EKG och ta ultraljud samma dag. Och det brukar man vanligtvis få vänta i trefyra månader på att få göra.
Och då som först fick Michael ett positivt svar.
Det fanns inget som visade att det var något fel. Det kändes väldigt skönt. Det var tur att jag fick göra de där testerna. Jag tror inte att jag vågat spela annars.

För att vara på den säkra sidan väntar han dock på en tid hos en hjärtspecialist, men det kan dröja. Ett halvår eller så.
När Michael var i Ryssland och spelade för några år sedan hände samma sak. Under en läkarundersökning hittade man en onormalhet på EKG-kurvan.
Men när jag kom hem igen och gjorde testet hade det försvunnit. Då kom jag att tänka på att jag varit förkyld och haft problem med bihålorna så det här är kanske något som händer när jag blir förkyld.
Som alla andra idrottsmän har Michael Törnqvist svårt att ta sjukledigt. Även nu när han vet att det kan orsaka problem.
Jag borde vara det kan man tycka, men man vill så gärna spela. Det är kanske här man måste vara mer noggrann i klubbarna.

I Nyköpings Hockey, som i så många andra idrottslag, är det febertermometern som avgör vilka som spelar.
Har de feber, då får de inte spela, säger Björn Nilsson bestämt.
På frågan om alla spelare borde få göra ett EKG-test är svaret ganska självklart.
Men det handlar om resurser. Det kostar pengar för klubben, säger Björn Nilsson. Men det är möjligt att det blir förändringar nu efter de senaste dödsfallen. Vi får se vad Riksidrottsförbundet och den medicinska biten säger. Samtidigt tycker jag att våra spelare är bra övervakade. Det finns en läkare på plats under matcherna, ibland två gånger i veckan, och så fort spelarna visar symtom kollar de lungor och hjärta och skickar dem vidare om det behövs.
Hur är det med nya spelare som kommer till klubben? Får de gå igenom en hälsoundersökning eller fylla i en hälsodeklaration?
De får en vanlig, men inte en fullvärdig undersökning, säger Björn Nilsson. Och så pratar man igenom de skador de haft tidigare och då brukar sådana här problem dyka upp.
Jag tycker att det är upp till var och en av spelarna, för sitt eget intresse, att kolla sitt EKG. Det är inte så besvärligt att boka en tid på vårdcentralen, säger Michael Törnqvist. Samtidigt är det kanske inte det första man gör så visst vore det bra om det fanns möjlighet att fixa det inom klubben. Ju fler tester desto bättre.
Men det är bra att vi har pulsmätning i varje fall. Henry Leray gör ett jättebra jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om