Nioårings bevisvärde för lågt styvfar frias

En 33-årig man som stod åtalad för sexuellt utnyttjande av en nioårig flicka friades i går av Nyköpings tingsrätt. Flickans berättelse är trovärdig, men bevisvärdet minskar eftersom hon lämnat uppgifterna i ett videoförhör, skriver tingsrätten.

Övrigt2006-03-07 22:43
Enligt åtalet ska den nu friade 33-åringen ha tvingat flickan, som mannens fru har från ett tidigare äktenskap, att smeka hans kön. Övergreppet ska ha skett i en säng i familjens hem.
Till grund för åtalet låg framför allt den berättelse om händelsen som flickan lämnat under polisförhör. Videoinspelningar av förhören var också kammaråklagare Robert Erikssons viktigaste bevismaterial i tingsrätten.
I Sverige kallar vi inte in små barn till domstolsförhandlingar. Forskning har ju visat att de kan ta skada av att tvingas vara med i rätten, berättar han.

I sin dom skriver tingsrätten att den berättelse som flickan lämnar i polisförhören är trovärdig. Men rätten säger också flickans berättelse har ett lägre bevisvärde, eftersom rätten bara har kunnat ta del av dem via videoinspelningar.
Kammaråklagare Robert Eriksson är inte förvånad över tingsrättens resonemang.
Högsta domstolen har slagit fast att videoinspelade förhör har ett lägre bevisvärde än uppgifter som lämnas vid huvudförhandlingar.
Det är handikapp i mål där barn är inblandade. Vi vill ju inte tvinga dem till rätten. Då återstår videoinspelningar. Men de har alltså ett lägre bevisvärde, konstaterar han.
Den 33-åriga mannen hävdade inför tingsrätten att han inte kommer ihåg vad som hände i sängen eller dagarna därefter, beroende på en sömnblackout. Det sätter tingsrätten ingen tilltro till.

Tingsrätten anser inte heller att flickans mamma, som hävdar att hon hela tiden haft uppsikt över sin man och sin dotter, är trovärdig. Hon uppger att mannen inte har förgripit sig på hennes dotter.
Trots det anser tingsrätten att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen har begått gärningen och frikänner honom. Bland annat på grund av videoförhörens lägre bevisvärde men också på grund av mammans uppgifter.
Kammaråklagare Robert Eriksson tycker att det låter konstigt att tingsrätten tar hänsyn till mammans uppgifter, samtidigt som den ifrågasätter trovärdigheten i dem.
Men jag har inte hunnit studera domen än, så därför kan jag inte uttala mig om det, säger han.
Robert Eriksson har inte bestämt sig för om han ska överklaga domen eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om