Nischpartier på väg nedåt

Dåliga ursäkter finns i alla delar av livet. Parten som bryter upp ett parförhållande lägger till ”vi kan ju vara vänner”. Tränaren som möter sitt förlorande lag konstaterar att ”kämpa är viktigare än vinna”. Ingen påpekar självklarheten i tjusningen med att vara bäst; tjusningen med att vara ett kärlekspar i stället för kompisar.

Övrigt2011-01-15 05:00

I nederlagets stund söker människan ofta undanflykter. Politik är inget undantag. När ett parti gör ett dåligt val har ”kommunikationen inte nått fram”. Inte sällan blir eftervalsanalysens slutsats att om väljarna bara hade förstått budskapet, skulle resultatet blivit så mycket bättre. Åsikterna i sig är aldrig problemet.
När Ohlininstitutet i veckan höll seminarium om förslaget att slå samman Centerpartiet och Folkpartiet, var ungdomsförbundens kritik mot sina moderpartier frän. Både Magnus Andersson (C) och Adam Cwejman (FP) konstaterade att den svenska liberalismen har drabbats av idétorka.
Dalande formkurvor, kan inte längre förklaras med en misslyckad kommunikation.

Folkpartiet och Centern är i praktiken nischpartier inom Alliansen. För den allmänborgerliga väljaren, förknippas partierna med ett fåtal profilfrågor. Incitamenten att rösta C eller FP, i stället för Moderaterna, är små – och ska utvecklingen kunna brytas måste något radikalt göras. Den bästa idén är att lägga grunden för ett liberalt idéparti, menar Cwejman och Andersson.
Diskussionen är intressant. Partister och debattörer som inte tror på Centerliberalerna, motiverar skepsisen med organisatoriska skäl. Men utifrån ett ideologiskt perspektiv har Centerpartiets frihetliga landsbygdsperspektiv, och Folkpartiets teoretiska idéarv, unika möjligheter att skapa en större helhet. Plötsligt kan till exempel ett traditionellt centerförslag som digital allemansrätt, grundas i kunskapens betydelse för tjänstesamhället.

Den som inte spänner bågen, träffar aldrig rätt. Däremot är utgångspunkten att Centerliberalerna skulle utgöra ett starkt mittenparti olycklig. Den borgerliga mitten är upptagen av Moderaterna och två jobbskatteavdrag åt vänster ligger Socialdemokraterna.
Precis som i Tyskland bör liberalerna attackera det stora, pragmatiska borgerliga partiet från höger; med betoning på frågor som arbetsrätt, värnskatt och individuellt ansvar.
Den som vill bryta Moderaternas borgerliga dominans, kan bara göra så genom en bred palett av frågor. Liberala nischpartier har aldrig efterfrågats och lär inte saknas av någon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om