Nordiska konstvänner
Konst från två av Nyköpings nordiska vänorter ställs just nu ut på stadsbiblioteket i Nyköping: skulpturer från Notodden i Norge och tavlor från Iisalmi i Finland.
Knut Odden har bland annat tagit med sig ett verk som han kallar Livvågga, där ett barnhuvud i furu vilar i en båt av körsbärsträ. Barnet är hans förstfödda, avbildat några timmar efter födseln. I samma monter ligger verket Fødsjel, en liten stenskulptur av en födande kvinna.
Jag hade lovat att fotografera förlossningen men jag glömde kameran, så jag försökte se så mycket som möjligt hur hon såg ut när hon födde, berättar Knut Odden.
Han har också tagit med sig en Kärleksbumerang, ett slags dubbel bumerang målad i regnbågens färger.
Jag trodde att jag var den första i världen som gjorde en dubbelbumerang, men sedan hittade vi en i en bok om Egypten.
Det mesta är det någon annan som redan har tänkt, instämmer Ingrid Lene Langedok.
Att allt hänger ihop i kulturhistorien blev tydligt för henne när hon gjorde metallskulpturen Bunadsmonster. Bunad betyder folkdräkt och monster kan vara både mönster och monster. Skulpturen är en nästan exakt avbildning av ett mönster som finns på pengaväskan i en folkdräkt från östra Telemark, men Ingrid Lene upptäckte att figuren också liknade indonesiska dansmasker.
Vi ser på detta som vår kultur, men var kommer det ifrån? Det som jag tror är en viktig del av min bakgrund kommer egentligen någon annanstans ifrån.
Hon har gjort flera konstverk utifrån samma dräktmönster, och brukar kalla dem för Frammend, främling. Namnet kan också syfta på hur den starka norska folkdräktstraditionen uppfattas av någon som kommer utifrån.
I Notodden finns ett tiotal yrkesverksamma konstnärer, berättar Knut Odden.
Samtidigt finns det en underström av folklig konst, rosenmåleri, silversmede och sådant, som inte är så organiserat.
Initiativet att bjuda in konstnärerna kom från Nyköpings kommun, som ville göra något annorlunda av det traditionella vänortsmöte som just nu pågår.
Jag hoppas att vi har startat en tradition, så att nästa vänort som ordnar mötet också bjuder in konstnärer, säger Lasse Hedlund, internationell samordnare på Nyköpings kommun.
Den danska vänorten, Nykøbing Falster, hade inte möjlighet att skicka någon representant, men från Iisalmi i Finland kom tavlor från konstnärerna Osmo Monto och Eino Ahonen. Tillsammans med de norska konstverken ställs de ut på stadsbiblioteket till och med den 30 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!