Nu är dags att byta trötta instrument

Många av musikskolans instrument börjar tröttna. Nu vill dess rektor Pär Lindh förnya beståndet och samtidigt slippa en del administration.

Övrigt2003-02-23 23:13
Musikskolorna runt om i landet har problem. Eleverna blir allt färre. Men i Trosa/Gnesta har man inte märkt av nedgången. Tvärt om, där tutas, filas och dunkas det som aldrig förr. Kul i och för sig, men medaljen har en baksida. Instrumenten slits. De äldsta har hängt med i sju år nu och börjar sjunga på sista versen.
För musikskolans rektor är det här ett problem. Det inte bara kostar, det blir en hel del administration också. När kultur- och fritidsnämnden träffades i veckan diskuterades en framtida lösning.

Lindh har skissat på fyra alternativ:
1. Musikskolan släpper instrumenthanteringen helt till föräldrarna. Det skulle minska administrationen, men också göra det dyrare för föräldrarna. Att hyra en trumpet kostar runt 80 och en saxofon runt 150 kronor i månaden.
2. Eleverna hyr från en leverantör som ingått avtal med kommunen. Samma pris oavsett instrument. Skolan slipper administrationen.
3. Musikskolan hyr instrument av en leverantör och hyr i sin tur ut dem till eleverna. Skolan slipper eventuella reparationskostnader, men måste svara för administrationen.
4. Enligt alternativ 2, men terminsavgiften sänks från dagens 500 kronor till 200 kronor för att kompensera familjernas kostnadsökning.
Pär Lind har fått nämndens uppdrag att väga de olika alternativen mot varandra och komma med ett förslag. Ett problem kan vara att det är två kommuner som delar på musikskolan, Trosa och Gnesta, och den sistnämnda har det lite knackigt med ekonomin för närvarande.

Men det går inte att skylla på ungarna, betonar han.
Nej, det var väl en som tappade en saxofon från pakethållaren nån gång, men annars är det här en tuff verksamhet. Det är rent slitage som gör att instrumenten måste bytas. Egentligen är det fantastiskt hur försiktiga de är med kommunens egendom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om