Nu gäller det att handla innan tåget går

Ostlänken ligger fortfarande allt för långt bort i tiden för att ha en positiv effekt på utvecklingen i Nyköping och östra Sörmland. Att Ostlänken kommer kan nog de flesta vara överens om men när den kommer återstår att se.

Övrigt2004-10-22 23:27
Regeringens satsningar på järnvägar står inte på långa vägar i proportion till behovet. Prioriteringen av Norrbotniabanan visar dessutom att det knappast är logiska och samhällsekonomiska hänsyn som styr regeringens turordning.

I dag är det inget företag som väljer att etablera sig i Nyköping för att det kommer ett tåg någon gång i framtiden. Därför är den nya utredningen som har tagits fram vid kommunens exploateringsenhet högintressant. Det projektet kan starta omdelbart och stå klart inom överskådlig tid. En spårförbindelse mellan TGOJ-banan och Skavsta innebär att man kan utnyttja befintligt spår och starta halvtimmestrafik på sträckan mellan Nyköping och Stockholm när man har byggt bort getingmidjan vid Stockholms central.

Södermanland är det län där kollektivresandet ökar snabbast, vilket bland annat beror på Svealandsbanans exempellösa framgångar. Nyköping kan få samma utveckling som Eskilstuna när Stockholms arbetsmarknad blir mer tillgänglig för pendlare samtidigt som företag och myndigheter här kan rekrytera kompetens som finns i Stockholmsområdet.
Men bra projekt stupar ofta på finansieringen. Skanskas besked i veckan där man erbjuder sig att finansiera och bygga järnvägen är därför glädjande. Modellen med en så kallad PPP-lösning (Public Private Partnership) bygger på ett samarbete mellan privata och offentliga aktörer där den statliga sektorn styr projektet medan det privata näringslivet står för en väsentlig del av utförande och finansiering, för att påsikt få tillbaka pengarna. Statens investeringar i vägar och järnvägar belastar statsbudgeten under de år som byggnationen pågår och inte under den ekonomiska livslängden, som
i näringslivet. Med en PPP-lösning kan statens kostnader sträckas ut över tiden samtidigt som planerade projekt kan genomföras både tidigare och effektivare. Norge och England har goda erfarenheter av PPP-lösningar och i EU är intresset stort för sådana finansieringsformer.

Inom regeringskansliet utredde man frågan redan för fyra år sedan men sedan har det varit knäpp tyst. Göran Persson har varit direkt avvisande. Om Nyköpings kommunalråd Göran Forssberg kan övertyga statsministern om att bra och samhällsnyttiga lösningar kan åstadkommas i samverkan med det privata näringslivet, kan tillväxten skjuta fart på allvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om