Nu gäller det att vara varsam med maten

Med diskmedel och en termometer har man stora chanser att klara sig från magsjuka under varma sommardagar.

Övrigt2006-07-18 23:21
Det handlar med andra ord om att diska ordentligt och ofta och att hålla rätt temperatur i kylskåp och skafferier.
Rötmånaden börjar visserligen först den 23 juli, men det finns all anledning att vara noga med maten ändå. Det har varit varmt länge och värme i kombination med fukt är miljöer där bakterier trivs som allra bäst.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Camilla Norrgård, Nyköpings kommun, ger någ-ra enkla tips för att undvika att maten ska bli dålig.
Tvätta händerna ofta. Eftersom man är utomhus mycket den här tiden får man lätt jord på fingrarna. Jordbakterierna angriper maten.
Lika viktigt som rena händer är rena skärbrädor.
Plast eller trä, det är ett gammalt trätoämne. Spelar ingen roll, anser hon, det beror på hur man sköter dem.
Använd diskmedel, det räcker inte med att bara skölja under vatten.
Har skärbrädan fått djupa repor är den svår att hålla ren. Bakterierna trivs i sprickorna.
Skär aldrig kött och grönsaker på samma bräda utan att ha diskat brädan och kniven noga, är fler goda råd.

Det finns tre gyllene regler för att slippa magsjuka tiden, temperaturen och handhygienen.
Ju längre maten står framme i för hög temperatur, desto fortare sker bakterietillväxten. Titta efter på förpackningen, där brukar högsta rekommenderade temperatur vara angiven.
Köttfärs bör inte ha varmare än fyra grader, räkor högst två grader medan vissa ostar tål tio grader, fortsätter Camilla Norrgård.
Och så det där med händerna tvätta ofta.
Malt kött är känsligare för bakterier än helt kött.
Att köttfärs är så känslig beror på att den har många ytor för bakterierna att växa på. En hel köttbit har bara en yta. Inuti är köttet helt sterilt, så länge ytan är hel.

Köttfärsen mår bäst av att komma i kylskåp så fort som möjligt. En kylväska med iskalla kylklampar är bra att lägga köttfärsen i, om det är långt hem.
Sommarbuffé ute i trädgården är inga problem om man bara kommer ihåg att maten inte får stå framme länge i solen.
Lägg upp lite mindre på faten och fyll i stället på oftare, rekommenderar Camilla med det tillägget att uppläggningsfaten måste diskas mellan varje ny uppläggning.
När grillen tänds är det lika bra att vara utrustad med flera tallrikar. Några för det råa köttet och några för det grillade men aldrig samma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om