Leif Berg hissar upp de två plastplattorna som sitter fastsatta vid hans brygga. Vi är på ön Galtryggen i Oxelösunds skärgård och Berg, som även är ordförande i Oxelösunds motorbåtsklubb, har åtagit sig att vara en del i det stationsnät som håller koll på när havstulpanerna börjar sätta fast sig. Något de vanligtvis gör två gånger per år, i slutet av juli och i månadsskiftet augusti-september. Tricket är att veta när de börjar sätta sig fast – och där kommer Leif Berg och hans kollegor längs Östersjökusten in i bilden.
– Nu är det sex stycken havstulpaner på plattan, säger Berg och pekar på några knappt synliga djur som avtecknar sig mot den svarta skivan.
– Då är det dags att ta upp båten och tvätta bort dem, innan de blir vuxna och får hårda skal. Då sinkar de ner farten på båten, bränsleförbrukningen ökar och det är svårt att få bort dem, fortsätter han.
Mätplattorna är gjorda av plast för att efterlikna en vanlig botten till en fritidsbåt. Berg rapporterar in observationen till sajten båtmiljö.se. De har dock inte gått ut med någon havstulpanvarning för Sörmlandskusten i skrivande stund, så än kan det vara värt att ha is i magen ett par dagar till.
På Oxelösunds båtvarv säljer man båtbottenfärg och Rickard Jacobsson som arbetar där berättar att det blir mer och mer vanligt att båtägare skippar den – även om det fortfarande är vanligt att måla sin båtbotten för att slippa havstulpaner.
– Delvis handlar det om miljöhänsyn, samtidigt är det en ekonomisk fråga. Om man har en halvstor båt kostar det 1 500–2 000 kronor att köpa båtbottenfärg. För det priset går det att tvätta en till en och en halv gång i en båttvätt, säger han.
– Sedan är det tidsaspekten. Det tar säkert två timmar att måla, medan det inte behöver ta mer än fem till tio minuter att tvätta i en båttvätt, fortsätter Jacobsson.
Någon båttvätt där båten aldrig behöver lämna havet finns inte i Oxelösund, däremot i Nyköping och Trosa. I Arkösund finns en ny, stor båttvätt som tar större fritidsbåtar. I Oxelösund finns tre spolplattor för rengöring av båtar, dels på två varv, dels hos Motorbåtsklubben. Då krävs dock att båten tas upp på land.