Det verkar onekligen som att en av lärarna, Heike Emmrich, lever som hon lär. När SN når henne är hon mitt uppe i en löprunda och får hämta andan ett par sekunder innan hon kan berätta om vad de lärt sig på resan.
– De hade 3 000 elever och det var verkligen ordning och reda. Bland annat använde de aktiva klassrum där de hade målat väggarna med whiteboardfärg. På så sätt kan de använda hela klassrummets väggar för att lösa problem, säger Emmrich.
Något den deltagande skolan från Stockholm redan gjort. Plockat ner alla hyllor och målat på färg som gör väggarna till en enda stor klassrumstavla.
En snabb titt på bilderna som Emmrich tagit själv under resan visar en stor skola med mycket resurser. Gym, badmintonhallar och fotbollsplaner – men samtidigt fick de upp ögonen för att det inte behövs varken kostsam utrustning eller mycket tid för att göra ett kort avbrott i den vanliga undervisningen.
– De hade så kallade brainbreaks. Det kunde vara små saker som aktiverade andra delar av kroppen och hjärnan. Som att ställa sig på vänster ben och snurra höger ben i luften samtidigt som man skriver en siffra med höger hand i luften, säger Emmrich.
Tre andra skolor från Sverige deltog också i studiebesöket. Något som också blev en del av utbytet.
– Vi har startat det här på olika sätt. En skola i Stockholm är väldigt framåt och har mycket fysisk aktivitet på sina raster och vi kunde lära oss mycket av dem. En skola från Malmö som också var med har haft det ganska stökigt, men aktivare raster för lågstadiet har gjort susen, säger Heike Emmrich.
– Dels har deras raster blivit lugnare. Dels har inte konflikterna kommit med in i klassrummet, fortsätter hon.
Nu ska lärdomarna användas på D-skolans elever och det börjar redan under vecka 16.
– Jag och en verksamhetspedagog på fritids, Anna-Karin Jansson, kommer att starta upp de aktiva rasterna för låg och mellanstadiet och sedan tar fritidspersonalen över.