Nu ska medborgarna i Europa säga sitt
Danmark gör det för att grundlagen föreskriver det, Nederländerna för att stärka kunskapen om konstitutionen bland medborgarna och Storbritannien för att opinionen har tvingat fram det. Varje medlemsland avgör själv hur man vill hantera frågan.
I Sverige folkomröstade vi inte om Nice-fördraget och de flesta är överens om att det nya förslaget inte innebär några stora förändringar vad gäller EU:s politiska system och befogenheter. Därför är det också rimligt att riksdagen behandlar frågan.
Vad som händer om ett land säger nej kan ännu ingen svara på. Statssekreterare Lars Danielssons budskap, till dem som kräver folkomröstning, var i går att Sverige riskerar att hamna ute i kylan och i värsta fall åka ut ur EU om vi skulle säga nej.
I stället för att hota med stora stygga EU borde regeringen någon gång bestämma sig för vilket EU-samarbete de vill ha. Anledningen till att det i motsats till Finland inte har varit någon debatt i Sverige om det nya fördraget, är att socialdemokraterna inte själva är överens om vad de ska ha EU till. En del vill bara ha det när det passar dem själva.
Göran Persson talar ofta om vikten av mellanstatlighet för att blidka den EU-negativa opinionen samtidigt som han har varit med och påverkat innehållet i såväl det gamla som det nya fördraget som delvis går i motsatt riktning.
Statsministern finner sig i överstatliga beslut i ministerrådet, där vetorätt inte alltid gäller, men kritiserar överstatlighet när de folkvalda får inflytande i Europaparlamentet.
Det tydligaste exemplet på socialdemokraternas kluvna inställning är reaktionerna på Europaparlamentets vägran att godkänna förslaget till ny kommission.
Persson tycker att parlamentet har gjort fel som har använt sin makt att stoppa kommissionen medan kommissionär Margot Wallström och gruppledare Inger Segelström (s) glädjestrålande säger att det är ett genombrott för den Europeiska parlamentarismen.
Göran Persson har skrivit under konstitutionen. Men den svåra och viktiga uppgiften blir att få hela svenska folket att samtycka, oavsett om beslutet fattas av riksdagen eller genom en folkomröstning. Det förutsätter att Persson vet vad han själv vill. CH
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!