Nu ska Peter Öberg även få mentala biten under kontroll
På topp. Där vill Peter Öberg befinna sig den här säsongen. Till sin hjälp har han tagit en mental tränare. Den mentala biten är vad som brukar skilja en bra idrottsman från en lite sämre säger han.
Ja, det gick lite segt sista halvåret. Jag hade planerat att vara med hela SM-veckan så jag hade tagit ledigt från skolan, och då kändes det tungt att bara kunna halta runt i ett av loppen och sedan sitta som åskådare resten av tiden.
Men det var inte den direkta anledningen till att Peter skaffade sig en tränare för huvudet.
Nej, men erbjudandet kom ganska lämpligt eftersom jag börjat tänka en hel del på min träning, säger han. Vad som hände var att jag på ett läger med breddlandslaget på Bosön i höstas fick reda på att vi, som alla andra landslag, har chans att utan kostnad få hjälp med den mentala träningen. Och jag gick på en introduktionskurs där vi kunde få se om det fanns något att jobba med och jag tyckte det verkade bra. Den mentala träningen har man ju inte enbart användning av inom idrotten utan även i andra sammanhang, som i näringslivet.
Två gånger har Peter hunnit träffat den gamla bordtennisspelerskan Ann-Christin Hellman. Det är nämligen hon som utsetts till Peters rådgivare.
Vi har inte hunnit med fler träffar. Jag har haft mycket tentor och sånt.
En hemläxa fick han dock över jul.
Att läsa en bok om just mental träning. Jag har bara läst 30 sidor än så länge, men jag läser fort så jag hinner nog läsa ut den innan nästa möte. Under träningspassen skulle jag också fundera på hur det känns. Just då. För att ta reda på vad som gör en träning bättre än en annan. Om det beror på bra ben eller humör. . .
Koncentration och avslappning är saker som redan kommit upp. Och just avslappning är något som Peter är specialist på.
Vi fick frågan om vad man gjorde som avslappning och jag sa spela tv- och dataspel, andra föreslog sova eller läsa en bok. Vi fick reda på att en sak var fel och då trodde alla det var mitt förslag, men det visade sig vara att sova. När man sover kopplar kroppen av, men inte huvudet. Så därför har jag gjort rätt under alla år.
Ett sätt för Peter att fortsätta ha roligt med karta och kompass i skogen är nämligen att motionera. Det kan vara med innebandyklubba, skidor, en fotboll eller framför datorn.
Det är klart, då får aldrig benen vila, men det här är mitt sätt att slappna av.
Motivation är en annan viktig bit i den mentala träningen. Även här hade Peter, redan innan han fick en tränare, en sund uppfattning.
Många jobbar mycket med motivationen under ett mästerskap, men det vore ju illa om man inte vore motiverad då. Då ska man istället sänka anspänningen.
Så nu, när det är åtta månader kvar till VM i Västerås den 1119 september, är det dags för dig att vara motiverad?
Stämmer. Det är nu jag ska jobba mot målet. Men tiden däremellan ska också ge något, så att jag kan känna, om jag inte blir uttagen, att jag lärt mig något på vägen.
Och vad har du för roliga delmål på gång?
Vecka sju och åtta ska ett gäng orienterare från Hällen åka ned till Alicante i Spanien för ett sju eller tio dagar långt läger. Det är fjärde året i rad jag åker iväg på ett träningsläger. Det känns bra att ladda upp där man kan köra barmarksträning. Få lite fart- och kartträning. Och därnere har vi chansen att ställa upp i två världsrankingtävlingar också, med bra motstånd.
Med den mentala biten under kontroll finns det inte något som kan stoppa Peter.
Möjligtvis foten då.
Om jag någon gång känner att foten inte kommer att hålla så slutar jag med skogsorientering. Men sluta träna göra jag inte. Det finns alltid sprintorientering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!