Nu ska Stjärnholms station rivas – trots protesterna

Nu finns ett startbesked för rivning av banvaktstuga, stationsbyggnad och uthus. Därmed riskerar Stjärnholms gamla stationsområde att försvinna helt. Och Sörmlands museum verkar protestera förgäves.

Det gamla stationsområdet i Stjärnholm ser ut att försvinna. Trafikverket har nu fått lov att riva byggnaderna.

Det gamla stationsområdet i Stjärnholm ser ut att försvinna. Trafikverket har nu fått lov att riva byggnaderna.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-06 05:00

SN har tidigare skrivit om rivningshotet som hänger över Stjärnholms gamla stationsområde. Trafikverket äger byggnaderna som ligger alldeles intill järnvägen – så nära att det inte är tillåtet att ha husen till vad som helst. Trafikverket vill inte att någon ska bo i dem – om än bara för att övernatta – eller att använda dem för handel och kontor.

I mars skickade de in en ansökan om att få riva banvaktstuga, stationsbyggnad och några uthus. Nu har Oxelösunds kommun gett startbesked för rivning.

”Ingen alternativ användning har gått att finna för husen, vilket gör att ett eventuellt bevarande inte blir hållbart” står det i beslutet som den tillförordnade miljö- och samhällsbyggnadschefen Camilla Norrgård Sundberg fattat.

I beslutet står det även att byggnaderna ligger utanför detaljplanelagt område och inte har något skydd på grund av eventuella kulturhistoriska värden.

Ärendet har bland annat remitterats till Sörmlands museum som inte fått gehör för sin syn på saken.

– Det känns jättetråkigt om de här byggnaderna skulle försvinna. Speciellt eftersom Oxelösund som det ser ut i dag inte hade funnits om det inte vore för järnvägen. Det här är nog det äldsta huset som hör till järnvägen i kommunen då det gamla stationshuset i centrum revs på 1930-talet, säger Sörmlands museums bebyggelseantikvarie David Hansson.

”Museet anser att det är en mycket stor förlust för Oxelösund såväl som för Stjärnholm om stationshuset och banvaktsstugan rivs. Museet anser därför att kommunen bör göra sitt yttersta för att hitta en ny användning för de båda husen”, skrev de i sitt yttrande.

David Hansson bor själv i Oxelösund och åker förbi Stjärnholms gamla stationsområde nästan varje dag.

– Enligt ansökan vill trafikverket sätta igång så snart som möjligt, men om det innebär i morgon, nästa vecka, eller nästa år vet jag inte. I morse stod husen kvar i alla fall. De här husen visar hur viktigt Stjärnholm var.

Enligt Hansson vill järnvägsföreningen FSJV skapa ett museum i huset, men att Trafikverket inte vill ha sådan verksamhet så nära järnvägen.

– Det är synd när det ändå finns en förening i Oxelösund som vill använda huset till museiverksamhet. Samtidigt kan det finnas svårigheter att finansiera det här för dem.

Skulle Sörmlands museum inte kunna ta ansvar för byggnaderna?

– Nja, jag skulle ha svårt att äska pengar till det. Vi har inte de möjligheterna att gå in med medel för sådant här. Men för någon som skulle vilja överta förvaltningen av byggnaderna är det knappast omöjligt att söka pengar hos länsstyrelsen för sådant, säger Hansson.

Theres Lans är byggnadsförvaltare på Trafikverket.

– Om vi har fått rivningslov kommer vi att göra det, säger hon, men tillägger att hon inte är den som arbetat med ärendet.

Hon berättar att Trafikverket just nu håller på med ett avvecklingsprojekt runt om i landet.

– Allt vi får rivningslov för ska rivas. Det som inte är strategiskt för Trafikverkets verksamhet ska vi försöka göra oss av med. Tomten kan inte styckas av och fastigheterna kan inte användas, utefter det har vi tagit beslutet att riva byggnaderna i stället, säger Lans.

Stjärnholms järnvägsstation

Trafikverket äger marken och byggnaderna och godkänner inte användningsområdena vård, boende, skola, handel eller kontor. De vill heller inte sälja marken och har ingen användning av byggnaderna.

Ett av husen såldes tidigare till en privatperson, men köpet gick tillbaka då Trafikverket fick reda på att någon hade övernattat där. Det fanns en klausul att husen inte fick användas som bostad eller tillfällig bostad.

Kommunen har varit i kontakt med jurist på SKL och fått reda på att de inte har någon rättslig grund att neka startbesked för rivningsanmälan, med hänsyn till bevarandeintresset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om