Nu ska Västra hamnsidan rustas – för extremväder

Sannolikheten att Nyköping ska drabbas av extremväder till följd av klimatförändringar har ökat, precis som i övriga världen. När detaljplanen för Västra hamnsidan nu revideras, finns allt från reglerade golvnivåer till evakueringsvägar med i detaljplaneprocessen.

Här är ett gammalt förslag på hur det kan komma att se ut på den Västra hamnsidan.

Här är ett gammalt förslag på hur det kan komma att se ut på den Västra hamnsidan.

Foto:

Övrigt2018-08-07 17:30

I måndags släppte FN:s klimatpanel en ny larmrapport om klimatet, där man nu slår fast att världens koldioxidutsläpp måste halveras till 2030 för att vara nere på noll 2050 för att ha en chans att bromsa effekterna av klimatförändringarna.

Förändringar i klimatet med temperaturhöjning till följd är redan ett faktum som Sveriges kommuner numera utgår från i all stadsplanering. I framtiden kommer det även bli vanligare med så kallade hundraårsregn, alltså stora och intensiva skyfall. Sannolikt kommer dessa häftiga skyfall inträffa i kombination med starka stormvindar med översvämningar som följd. Särskilt utsatt kommer bebyggelse nära havet att vara.

Enligt kommunens tidsplan skulle den nya detaljplanen för Västra hamnsidan ha vunnit laga kraft redan våren 2018. Men efter ett samrådsmöte förra hösten revideras just nu den nya detaljplanen innan den på nytt ska granskas runt årsskiftet. Klimatanpassning är en av flera parametrar som beaktas i detaljplansprocessen.

Sara Karlsson är projektledare på fastighetsföretaget Klövern och för planeringen av de 500 bostäderna som ska byggas i det nya attraktiva området mellan småbåtshamnen på den västra hamnsidan och silon. Företaget har lång erfarenhet av att bygga havsnära bostadshus och innan reglerna för strandnära bebyggelse skärptes i augusti i år, hade man satt golvnivån på nedersta våningen till tre meter – vilket är över den rekommenderade nivån på två och en halv meter.

– De nationella reglerna har skärpts under projektets gång men vi har redan väl tilltagna golvnivåer. Det finns heller inga golvbrunnar i de vattentäta garagen, då vatten skulle kunna tränga sig in den vägen vid extremt väder. Skulle det trots allt komma in vatten i garagen pumpas vattnet ut i stället, berättar Sara Karlsson.

Det kommer även finnas evakueringsvägar där vattnet kan rinna. Speciella jord- och stenblandningar som håller vattnet längre kommer också användas i området.

Det görs även vindstudier i speciella datorprogram där vindriktningar detaljstuderas.

– Vinden beter sig generellt annorlunda runt höga byggnader och sannolikt kommer vi glasa in balkongerna från start, så det slipper blåsa ned möbler om det skulle bli extremväder. Kommunen slipper då dessutom hantera extra bygglov för inglasning av x antal balkonger, säger Sara Karlsson.

Prislappen för att klimatanpassa bostäder vid havet bli klart högre än om bostäderna skulle byggas vid en vindskyddad åker. Men Sara Karlsson menar att bostäderna vid västra hamnen är ett unikt tillfälle att bygga sjönära.

– Vi bryr oss inte om prislappen i det här läget, men det är klart att ingångsvärdet är högre.

Efter förra årets samrådsmöte fanns även synpunkter på kulturvärden och exploateringsgraden av området. Men Sara Karlsson menar att man måste upp i volym för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att bebygga den västra hamnsidan.

Att landmärken som klockstaplarna skymdes vägs också in i det reviderade förslaget. Och att de högsta husen framstod som solitärer och måste anpassas mer till omgivande bebyggelse.

Exakt hur området kommer se ut är inte offentligt förrän den nya reviderade detaljplanen vinner laga kraft, tidigast våren 2019.

– Det är åtminstone ambitionen nu.

Västra hamnsidan

Klövern ska bygga 500 bostadsrätter i tre kvarter. I varje kvarter finns ett höghus (14, 10 och 10 våningar höga).

De flesta övriga hus är sju våningar höga. Några är fem våningar och några tre.

En del av den gamla magasinsbyggnaden ska bevaras.

I markplan finns lokaler för handel och kaféer och andra verksamheter.

Garage ska byggas under husen och är vattentäta.

Detaljplanen var ute på samråd mellan 26 juni och 3 september 2017. Informationsmöte arrangerades 29 augusti 2017.

Kommunen bedömer att ett genomförande av detaljplanen kan innebära betydande miljöpåverkan. Därför har en miljökonsekvensbeskrivning upprättats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om