Frisläppandet av Östberg är inte okontroversiellt. Dottern till polismannen Richard Helbush – som mördades 1981 – har aldrig förlåtit Annika Östberg för hennes inblandning i dådet. Östberg var i allra högsta grad delaktig till mordet även om hon inte höll i vapnet.
Annika Östbergs skuld kan inte likställas med Tony Olssons och Andreas Axelssons roll i Malexandermorden. Däremot finns beröringspunkter. Östberg är inget offer för omständigheterna. Precis som Olsson och Axelsson var hon inte på fel plats, vid fel tillfälle av en slump. Annika Östberg har en lång brottskarriär som kulminerade i polismord.
Någon rättvisa för Richard Helbush dotter kan aldrig skipas. Hon var bara ett barn när Helbush berövades livet och fick aldrig lära känna sin pappa. I lagens mening har Östberg dock sonat vad hon gjorde sig skyldig till. Annika Östberg har redan levt halva sitt liv i fängelse och är närmare sextio än femtio när hon släpps.
Risken för återfallsbrott måste bedömas som ringa. Hon har tillförskaffat sig teoretiska kunskaper om sig själv och samhället i stort. Nu måste teori omsättas i praktiken och Annika Östberg förberedas för livet i frihet. För interner som befunnit sig innanför murarna under merparten av sitt vuxna liv innebär friheten en större omställning än vad någon av oss kan föreställa. Östberg har till exempel inte haft en privatekonomi på nästan 30 år. Nu måste hon plötsligt börja att betala räkningar.
Vem som helst kan ha svårt att begripa Försäkringskassans blanketter. Annika Östbergs vardag blir inte lättare av att hon är en offentlig person. Hela Sverige har i decennier kunnat följa hennes kamp för att få komma hem. När Östberg släpps fri lär hon således inte sakna erbjudanden om att berätta sin historia. Därigenom kan hon finna en försörjning. Samtidigt kan vi bara hoppas att Annika Östberg och hennes åldrande mamma ges lugn och ro att hitta tillbaka till varandra.
Utanför murarna, utanför strålkastarljuset.
Nu väntar en tuff vardag
Annika Östberg är snart en fri kvinna. Örebro tingsrätt tidsbestämde i går Östbergs straff till 45 år. I Sverige är det praxis att fångar – som anses skötsamma och uttrycker skuld – försätts på fri fot efter två tredjedelar av strafftiden. I Annika Östbergs fall innebär praxis att fängelsedörrarna öppnas någon gång under våren 2011.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!