Nu väntar Trosas tuffaste utmaning

Jobb och företagande, utbildning och kommunal service påverkar direkt ­eller indirekt invånarnas uppfattning om sin ­hemort.
I den läroboken är det en enorm skillnad på Trosa och Oxelösund.

Övrigt2011-05-04 05:00

Det är allt annat än en slump att Trosa kommun nu har landets tredje bästa företagsklimat. Det är allt annat än en slump att den kommunen sedan 2006 har gått från en medelmåttig position till en topplacering och behållit den. Det sistnämnda är betydligt svårare än vad man tror.
Goda förutsättningar för företagande är en given del av en bra medborgarservice. Med ett gott företagsklimat blir det något lättare att möta de negativa effekterna av att ett större företag försvinner. För två år sedan kom beskedet om att Bosch Rexroth i Vagnhärad ska läggas ned. Trots att verksamheten i dag går på högvarv ska alltså en av Trosa kommuns största arbetsplatser upphöra (SN 30/4). Ingen ska tro att en så stor förändring passerar obemärkt, inte ens i ett av landets allra bästa företagsklimat. Det krävs en god omsättning på arbetsmarknaden, ett tillflöde av nya, något så när nära jobb och en efterfrågan på den friställda kompetensen. I det här fallet verkar en hel del falla på plats.
Kan Trosa behålla sin position trots en så omfattande förändring, vore det en oerhört stark insats. Jämför sedan med utgångsläget för en kommun som inte behandlar frågan om företagsklimatet med högsta prioritet. Vad händer där om en dominerande arbetsgivare skulle försvinna?
Tänk SSAB, tänk Oxelösund. Där har man inte råd att bara hålla tummarna, men ändå händer så lite. Politisk oförmåga eller ointresse, något är det. Invånarna förtjänar bättre.
I Nyköping gav alliansens avslutande år vid makten ännu ett nätt hopp uppåt från krisnivåerna. Det visar att den stundtals hårda debatten för två år sedan var nödvändig. Men företagarnas uppfattning om tjänstemännens attityder till företagande förankrar fortfarande kommunen i botten. Där händer det för lite. Under ytan är det till synes för lätt att falla in i byråkratiska synder, där företagare kommer ikläm. I förlängningen blir detta ett sänke som underminerar bilden av Nyköpings kommun som tillväxtort.
Det här har Trosa kommun lärt sig av. Kan Trosa, så kan Nyköping, Gnesta och Oxelösund. Det kräver politiker som visar att de prioriterar företagande och tillväxt, det kräver att uppmärksamheten på företagarnas villkor finns på plats i varje offentlig myndighetsmiljö, dag för dag, beslut för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om