Ny avdelning öppnas på Nyköpings lasarett: "Bra för hela sjukhuset"

För drygt två år sedan stängdes avdelningen för vård i livets slutskede på Nyköpings lasarett. Men nu kan den öppna. – Helt underbart, för alla inblandade, anhöriga, patienter och personal! säger Jessica Johansson, undersköterska, som tagit strid för den palliativa vården.

Snart öppnar en avdelning för vård i livets slutskede på Nyköpings lasarett efter att den stängdes för drygt två år sedan. – Helt underbart, säger Jessica Johansson, undersköterska som tagit strid för den palliativa vården.

Snart öppnar en avdelning för vård i livets slutskede på Nyköpings lasarett efter att den stängdes för drygt två år sedan. – Helt underbart, säger Jessica Johansson, undersköterska som tagit strid för den palliativa vården.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-08-08 06:00

Det var 2016 som SN kunde avslöja att den palliativa avdelningen slagit igen. Skälet? Personalbrist. Beskedet överraskade även landstingspolitiker och har sedan stängningen varit en återkommande fråga vid fullmäktiges sammanträden.

Monica Johansson (S) har i omgångar lovat att avdelningen ska öppna.

Och nu ska det verkligen bli av.

– Jätteroligt och det känns bra och kul att vi lyckats rekrytera så kompetent personal, säger Kerstin Vestergren, verksamhetschef för lasarettets geriatrik- och rehabiliteringsklinik, där avdelningen ingår.

– Och så blir det skönt att få en helhet där alla yrkesgrupper samarbetar, säger Jessica Johansson.

Avdelningen är placerad i tidigare Mantelns lokaler, som renoverats för ändamålet.

– Det är också bra att för hela sjukhuset att vi kan öppna, eftersom sjukhuset har en ansträngd vårdplatssituation, säger Kerstin Vestergren.

Under åren avdelningen varit stängd har patienter i livets slutskede placerats på avdelningar med andra patienter, bland annat medicinska och kirurgiska. Men det har inte varit en lyckad lösning. Patienter i livets slutskede ska av respekt till den sjuke och anhöriga helst vårdas i en miljö som är lugn och inte "är så ruschig", som Kerstin Vestergren uttrycker det.

Dessutom ska patienten vårdas av specialutbildad personal, som har till huvuduppgift att lindra och behandla smärtsymptom.

Personalen kommer även tillhöra verksamheten specialiserad sjukvård i hemmet, SSIH. Personal inom SSIH utför hembesök till svårt sjuka, som i möjligaste mån valt att vårdas hemma.

Joakim Öhlén, professor vid Göteborgs universitet, forskar inom palliativ vård. Han har tidigare i SN pekat på vikten av kompetens hos personal och att det finns valmöjligheter för anhöriga och patienter för vård i livets slutskede. Att bara erbjuda vård i hemmet är otillräckligt.

I början av september öppnar avdelningen på Nyköpings lasarett med initialt sex vårdplatser. Planen är att det ska bli elva vårdplatser, men då behöver man rekrytera ännu fler personal.

Detta är palliativ vård

Så här beskriver WHO (Världshälsoorganisationen) palliativ vård, vård i livets slutskede:

Vården bygger på ett förhållningssätt som syftar till att förbättra livskvaliteten för patienter och närstående, genom att förebygga och lindra lidandet genom tidig upptäckt, bedömning och behandling av smärta och andra fysiska, psykosociala och andliga problem som kan uppkomma i samband med livshotande sjukdom.

Vården innebär bland annat att lindra smärta och plågsamma symptom, bekräfta livet och betrakta döden som en normal process, inte påskynda eller fördröja döden, stödja patienten att leva så aktivt som möjligt fram till döden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om