Ny brandstation planeras på Hållet
Det finns planer på en ny brandstation i Nyköping. Den nuvarande är från 50-talet och kommer inte att fungera i framtiden om inte vagnhallen byggs om.Bästa platsen för en nya brandstation är på Hållet, norr om psykiatriska kliniken.
Närheten till sjukhuset är också en fördel.
Det finns vinster i att ha en brandstation på Hållet, säger Jan Kviby, regionchef för Sörmlandskustens Räddningstjänst. Vi minskar risken för incidenter om vi slipper trängas i trafiken vid utryckningar. Vi gör ju ändå mellan 800 och 1 000 utryckningar per år.
Den nuvarande brandstationen på Kungsgatan i Nyköping är från 50-talet. Vagnhallens dörröppningar är inte anpassade efter dagens brandbilar. När räddningstjänsten köper nya bilar måste de specialanpassas för att komma in och ut genom portarna.
Ska vi stanna kvar där vi är idag måste vagnhallen byggas om, säger Jan Kviby.
Vi har mätt några utryckningstider från Hållet. Det tar en minut längre att åka därifrån till Oxelösund, jämfört med idag, men vi slipper trängas med trafiken i centrala Nyköping.
Har vi en utryckning till Tystberga, Skavsta, Trosa och Stigtomta så gör vi en tidsvinst om vi finns på Hållet.
Räddningstjänsten har även provkört till Brandkärr och Stenkulla. Dit tar det lika många minuter oavsett brandbilarna åker från Hållet eller från nuvarande brandstationen.
Det finns inga beslut ännu om en ny brandstation. Kommunstyrelsen ska ta ett inriktningsbeslut under hösten om brandstationen ska ligga kvar på samma plats som idag eller flyttas.
Från 1 januari nästa år gäller en ny strategisk plan för Sörmlandskustens Räddningstjänst (Nyköping, Oxelösund och Trosa). Den är ännu så länge på förslagsstadiet och ska presenteras för politikerna när semestrarna är över. Den operativa verksamheten med antal brandmän, brandbilar osv berörs inte. Istället fokuseras på att ytterligare anstränga sig för att förhindra olyckor och det gäller inte bara bränder.
Räddningstjänsten ska samarbeta med olycks- och brottsförebyggande rådet, med sjukhuset, polisen och med olika organisationer för att förhindra att olyckor överhuvudtaget inträffar.
Det förebyggande arbetet av räddningstjänsten och andra myndigheter har redan inletts och har gett goda resultat.
Från 1997 till idag har antalet bränder i bostäder nästan halverats, säger Jan Kviby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!