– Det finns en del brister i de nuvarande fritidsgårdarna. Föreningarna som driver dem mäktar inte alltid med, säger Carina Wallin (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Nästa vecka ska frågan om en kommunalt driven fritidsgård tas upp igen i nämnden.
Frågan lyftes förra året när brister konstaterades i de föreningsdrivna verksamheterna, exempelvis saknas utbildad personal. Enligt det förslag som redovisas för nämnden ska en fritidsgård i kommunal regi öppna under 2019 och driftkostnaden beräknas till 3 miljoner kronor per år.
Den ska ligga centralt, men exakt var är inte bestämt. Däremot står det klart att Träffen inte är en bra plats, eftersom den inte är tillräckligt central. Inte heller Storgatan är bra, då näringsidkarna inte är förtjusta i idén att dela gata med en fritidsgård.
Den bör vara öppen fem dagar i veckan, från sen eftermiddag till sena kvällar och det är viktigt med utbildad personal, konstateras i utredningen. Innan det bestäms exakt hur den nya fritidsgården ska utformas behövs också en dialog med Nyköpings ungdomar.
Kostnaden beräknas till 3 miljoner kronor per år. Under 2018 kämpar Nyköpings kommun med ett befarat underskott.
Är det rimligt att lägga pengar på en ny fritidsgård i det läget?
– Det är det vi får titta på. Det är en del i nästa års budgetprocess. Jag ser det som en investering i ungdomar och i vår framtid, säger Carina Wallin.