Ny grundskola lär leda till debatt i Gnesta

Skolbygge, betygen, tvålärarsystem och missnöje kring grundsärskolan är frågor som kommer att väcka debatt i Gnestapolitiken nästa mandatperiod.

Dansutskolan i Gnesta är en av fem grundskolor i kommunen.

Dansutskolan i Gnesta är en av fem grundskolor i kommunen.

Foto:

Övrigt2018-09-04 06:00

Betygen för de elever som går ut nian är en av de viktigaste och mest frekvent debatterade skolfrågorna i Gnesta, precis som i många andra kommuner. Det genomsnittliga meritvärdet har de senaste tio åren legat strax över 200 (där 320 motsvarar högsta betyg i alla ämnen).

2016 dippade betygen rejält, till 185,6. Men förra året presterade niorna bättre än på tio år, med ett genomsnittligt meritvärde på 212,4. Enligt preliminära siffror sjönk resultaten marginellt i år.

Alla politiker vill självklart att eleverna ska nå så höga resultat som möjligt. Hur man når dit råder det dock delade meningar om. Både M och S har i valrörelsen lyft frågan om tvålärarsystem, och det hamnar av allt att döma på kommunfullmäktiges bord de kommande fyra åren.

SN har det senaste året flera gånger rapporterat om missnöje bland föräldrar till barn i grundsärskolan. Hög personalomsättning och ständigt nya bud har fått flera vårdnadshavare att tröttna, så frågan kommer sannolikt vara fortsatt aktuellt nästa mandatperiod.

En ny grundskola på Frönäs är också på gång. Några formella beslut är ännu inte fattade, och politikerna i Gnesta kommer behöva ta ställning till allt från utformning till storlek. Om en ny skola ska drivas av kommunen eller någon privat aktör är också något som kan bli en het potatis, beroende på vilken konstellation som bildar majoritet efter valet.

Nedläggningen av Laxne skola 2016 har satt sina spår och det finns viss oro kring skolorna i Stjärnhov och Björnlunda. I årets skolval sökte bara fem barn till förskoleklass på Kvarnbackaskolan i Stjärnhov. Men både rektor, förvaltning och politiker menar att det inte finns några som helst planer på nedläggning.

Hur ska Gnestas skolor förbättras och därmed elevernas resultat?

Vänsterpartiet

Fortsätt det jämställdhetsarbete som påbörjades men som sedan saktat av. Satsa på skolpedagoger i stället för elevassistenter så att de elever som stökar får stöd. Inför en fungerande vikariepool så att inte lärarna ska behöva belastas med akut vikarieanskaffning.

Moderaterna

Vi vill fortsatt fokusera på yrkesskickliga lärare, med ordning & reda och minska administrationsbördan. Vi vill se en tydlig prioritering av resurserna & att denna görs tillsammans med de som finns i verksamheten för bästa möjliga resultat.

Socialdemokraterna

Fortsatta satsningar på ledarskap, organisation, ny teknik och arbetssätt inom skolan. Med goda villkor, både sett till lön och arbetsbelastning, och möjligheter till fortbildning och kollegialt lärande vill vi skapa förutsättningar att behålla kompetens och samtidigt locka nya duktiga lärare till kommunen. Vi vill också se över de pedagogiska miljöerna och bygga om, bygga till och bygga nya skollokaler.

Centerpartiet

Vi vill höja statusen på läraryrket, ge dem möjlighet till vidareutbildning samt en med övriga kommuner jämförbar löneutveckling. Att minska antalet elever/klass är också något som vi vill eftersträva. Resurslärare som kan stötta vid behov bör finnas på varje skola.

Miljöpartiet

Vi tror att elevernas resultat förbättras när vi ger bättre förutsättningar för Gnestas lärare. Vi vill ge lärarna makt och mer resurser för att kunna förnya skolan och förverkliga lösningar som underlättar vardagen. Vi vill öka lärarlönerna för att kunna rekrytera fler utbildade lärare till kommunen. Barn med särskilda behov behöver få fler möjligheter till stöd.

Sverigedemokraterna

Det behövs goda karriärvägar för våra lärare, betald kompetensutbildning som gör att lärarna känner större motivation vilket i sin tur ger yrkesstolthet. Lärarna behöver avlastas från deras administrativa arbete för att kunna fokusera på rätt saker. Lärarna behöver ges befogenhet att kunna åtgärda de ordningsproblem som idag finns på skolan. Vi anser också att skolan ska vara mobilfri.

Feministiskt initiativ

Arbetet med likabehandling i skolan har inneburit högre resultat, samtidigt kvarstår ett arbete att ta itu med sociala problem, som våld och sexuella trakasserier. Mindre grupper, satsningar på elevhälsan och bemannade skolbibliotek är viktigt för framtidens skola. En avgiftsfri Kulturskola med varierat innehåll är betydelsefullt för en inkluderande fritid för alla barn.

LIberalerna

Inget svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om