Ny kritik mot höjning av arrenden i Oxelösund

Kicki Eriksson tvingades på kort tid betala närmare 200 000 kronor för vatten och avlopp till stugan på Femöre. Nu väntar en 50 procentig arrendehöjning. – Det är snart bara rika som har råd att ha stuga, säger hon.

Foto:

Övrigt2018-01-15 12:30

En rälig vind drar in från Östersjön. Kicki Eriksson står på farstukvisten till den stuga hennes morfar byggde 1955. Till för bara några år sedan var stugan en fristad, en oas på landet. Stugan är spartansk, oisolerad – dock fortfarande en oas.

Men nu finns rinnande vatten och avlopp och den asfalterade vägen har breddats med en gång- och cykelväg som bara passerar några meter utanför ena husväggen.

Anslutningen för vatten och avlopp tvingades hon till när Oxelösunds kommun drog nya ledningar. Det kostade henne närmare 200 000 kronor.

Tvångsanslutningen gjordes innan den nu pågående utredningen som riksdagen bestämt om huruvida kommuner kan tvångsansluta arrendatorer med fungerande va-system. Utredaren tror att det nya förslaget kan ge fastighetsägarna ett större inflytande.

Utredningen hjälper inte Kicki Eriksson. Hon ska snart betala det återstående beloppet för va-anslutningen.

Därefter väntar hon på en höjning av arrendeavgiften, som Oxelösunds kommun tagit till arrendenämnden för avgörande.

För fem år sedan höjde Oxelösunds kommun arrendeavgiften med 100 procent, för Kicki Eriksson var höjningen än högre.

Nu föreslår man en ny höjning på 50 procent.

För Kicki Eriksson och många andra arrendatorer blir det stora utgifter på kort tid, som tär på kassan.

Och att låna är inte aktuellt eftersom det inte beviljas när det gäller arrenden.

Christer Sundberg, som arrenderar en stuga i skärgården, tycker också att höjningarna saknar proportioner.

– Det är för jäkligt, oskäligt. Nu vill kommunen höja med 50 procent, vad händer om fem år när det är dags igen? undrar han.

För några veckor sedan skrev vi om Rune Halvarsson, som har stuga i Stjärnholmsviken, och oroas över att han kan tvingas flytta från stugan, som funnits i släktens ägo sedan 1970-talet.

Samma funderingar har Kicki Eriksson.

– Jag vill egentligen inte sälja. Jag älskar det här stället, säger hon.

Samtidigt undrar hon varför möjligheten att köpa loss tomten avstannat. Några arrendedatorer gavs chansen, men sedan blev det stopp.

Gunnar Rabe, ordförande i sommarstugeföreningen Femöre, avvaktar arrendenämndens utslag, men är ändå bekymrad över framtiden.

– Det är ju tråkigt om det bara blir personer med tjocka plånböcker som kan arrendera en stuga i Oxelösund.

Så mycket har arrendet höjts

Senaste rejäla arrendehöjningen i Oxelösund var 100 procent. Om årsarrendet för stugan var 9 000 kronor blev det 18 000.

Med den planerade 50 procentiga höjningen landar arrendet på 27 000 kronor. Till detta ska el, kontinuerligt underhåll och renovering samt väg- och sopavgift läggas till och summan landar på närmare 40 000 kronor.

Den senaste höjningen avgör arrendenämnden och väntas kommande vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om