Ny lag ska hindra diskriminering
Dyrare att klippa sig och billigare att åka taxi. Så kan det se ut för kvinnor i dag, men inte så länge till. Snart kan en lag börja gälla som förhindrar diskriminering på grund av kön.
Regeringens proposition ligger just nu i riksdagens knä. Någon gång under våren förväntas riksdagen fatta beslut och om allt går enligt planerna träder lagen i kraft 1 juli i år. Bakgrunden är en anpassning av svensk lagstiftning till EU-regler, samt ett förtydligande av jämställdhetslagstiftningen.
Det innebär exempelvis att frisörer inte får ta ut olika priser för män och kvinnor, att taxibolagen inte kan ha särskild tjejtaxa sena kvällar och att nattklubbar inte får ha olika åldersgränser för kvinnor och män.
Jeanette Persson, frisör och ägare till Hårakuten i Nyköping tycker det nya lagförslaget är sådär. Priserna för klippning av män och kvinnor skiljer en tjugolapp i salongen.
Det är olika priser för det tar längre tid att klippa en tjej. Det handlar inte om könsdiskriminering utan om timpenning. En tjej tar femtio minuter längre att klippa och föna, säger hon.
Resultatet om lagen träder i kraft blir att de kommer att höja priset för herrklippning till samma nivå som damklippning.
På krogen Paparatsi gjordes ett försök i december med olika åldersgränser 20 år för tjejer och 21 för killar. Men utfallet blev inte så lyckat. Nu gäller en åldergräns för alla.
Vi ville ha det lite lugnare och rikta oss till äldre publik. Om det har varit bråkiga gäster här är det alltid killar i 20-årsåldern. Men många tjejer som var 20 år fick lämna sin kille utanför och då blev det istället tjafs vid dörren, säger Kalle Merhi, ägare till Paparatsi.
Han har inget emot en ny lag.
Ett annat område som propositionen tar upp är att kvinnor kan ha svårare att få lån i bank.
Jag känner inte igen den beskrivningen. Det som spelar roll är kundens återbetalningsförmåga. Men jag välkomnar allt som kan hjälpa till att reglera missförhållanden, säger Mattias Dahl, kontorschef för Nordea i Nyköping.
Den nya lagen kommer, när den träder i kraft, att övervakas av Jämställdhetsombudsmannen (JämO). Det innebär att alla som känner sig diskriminerade på grund av sitt kön kan göra en anmälan till JämO, som sedan kan arbeta för en uppgörelse eller driva anspråk på skadestånd i domstol.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!