Ny teknik kräver många master

Det krävs bygglov för en mobiltelefonmast och på miljöförvaltningen i Gnesta hopar sig ansökningarna. De högsta masterna mäter 96 meter och ska användas för den nya generationens mobiltelefoner. Men alla är inte glada över den nya tekniken.

Övrigt2002-10-07 23:36
Vyn över sjön Sillen lär bli förändrad om ett av bolagen för mastbyggnationen får som de vill. Enligt en bygglovsansökan ska masten byggas långt ut på Torsnäs udd, som är spetsen på en halvö i Sillen.
Jag har svårt att tro att den går igenom, säger Torbjörg Sekse, stadsarkitekt.

I några fall kan befintliga master användas, men det stora flertalet rör sig om nybyggnation. Torbjörg Sekse tror att det kommer bli diskussioner kring flera av placeringarna, dels för att det rör sig om ett stort ingrepp i landskapet, dels för att vissa närboende kommer att protestera.
Vi ser helst att de olika bolagen samsas om en mast, så att de inte behöver bygga två bredvid varandra, säger hon.

Fyra bolag fick licens i Sverige för att bygga master för den tredje generationens mobiltelefoni, tre av dessa samverkar i ett nätbolag som heter 3 GIS. Det andra bolaget som har licens är Tele2. Enligt ett bifogat brev till kommunen är 3 GIS beredda att upplåta utrymme i sina master för annan operatör, men enligt Torbjörg Sekse är Tele2 inte intresserade av sådan samverkan.
Den nya generationens mobiltelefoner kommer ha i det närmaste total täckning, och med resurser som möjliggör exempelvis en ständig uppkoppling mot internet.

Men alla ser inte fram emot den nya tekniken. Det finns dels de som värnar om det historiska kulturlandskapet, dels de som befarar att den elektromagnetiska strålningen ökar och gör människor sjuka.
Susanne Gislason är en av de tveksamma.
Jag tycker att man ska forska först, innan man inför ny teknik, säger hon och jämför med läkemedelsindustrin som testar först innan ett läkemedel släpps ut på marknaden.
Nu utsätts vi allihopa för ett försök som ingen vet konsekvenserna av, säger hon.
Statens strålskyddsinstitut och Socialstyrelsen är överens om att strålningen är ofarlig, men Susanne Gislason känner ändå oro.

Det finns internationell forskning som visar att strålning långt under de rekommenderade värdena ger ökad risk för sjukdomar och sterilitet, säger hon och menar att det räcker för att hon ska känna sig tveksam.
SN har försökt nå 3 GIS för en kommentar, men lyckades inte under gårdagen.
Vågbrytaren är en förening som är emot hälsovådlig strålning. Ikväll har de öppet informationsmöte på hembygdsgården för den som vill komma och lyssna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om