Nya centerpartiet
Vid sidan om socialdemokraternas historiska fall och de nya moderaternas framgångar är det centerpartiets framgångar som sticker ut. Med 7,9 procent av väljarstödet har Maud Olofsson lotsat sitt parti från krisens 5.1 procent till en position som näst största borgerliga parti. Med ökningen från 6,2 till 7,9 procentenheter mellan 2002 och 2006 års val, har Maud Olofsson noterat två framgångsval parallellt med att partiet breddat men också förnyat sin profil. Det nya centerpartiet har nu stöd även i de större tätorterna. Satsningen på att ett centern som betydligt mer än ett landsbygdsparti börjar ge resultat, bland annat sex nya riksdagsmandat, fem i Stockholms kommun och län plus ett från Göteborgs kommun.
Lokalt har centern också medvind. Ökat väljarstöd i såväl Nyköping, Trosa som i Oxelösund. I Gnesta höll man ställningarna på starka 14 procent. Trenden är likartad, en stark position på landsbygden och ökat stöd i tätorterna. Nästa utmaning är att vårda det nya centerpartiets varumärke, det är lika mycket en lokalpolitisk som rikspolitisk fråga.
Framgångarna är frukten av ett målmedvetet ideologiskt förnyelsearbete, med ett särskilt fokus på socialliberalism och entreprenörskap. I frågor där partiets ansetts stå och vela, har man satt ned foten. Ändå har inte den mer traditionella bilden av centern som ett parti med ett stort mått pragmatism bleknat. Denna konstruktivitet har riktats helt rätt till alliansens fromma.
Utvecklingen är såväl vitaliserande som absolut nödvändig. Utan att forma centerpartiet i väljarnas ögon till ett parti för såväl stad som land, hade möjligheten till framtida framgångsval varit mikroskopisk. Med valresultatet 7,9 procent har Maud Olofsson nu tagit tillbaka partiet till de nivåer som gällde före Olof Johanssons sista val som centerledare (1994) med förnyad och växande väljarbas. Det är värt att notera i historieskrivningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!