Nya idéer i skolsamarbete
Mindre ensamarbete, mer helhetssyn. Så kan förändringarna inom Trosa kommuns skolverksamhet sammanfattas. Skolchefen Eva Stormgaard tror att både personal och elever tjänar på dem.
I Trosa kommun har skolarbetet i många år kännetecknats av ensamarbete för rektorerna. Alla enheter har varit ansvariga för sin egen verksamhet, resultatmässigt för hur eleverna klarar sig och ekonomiskt. Det har inte funnits några vattentäta skott mellan de olika skolorna men det har heller inte förekommit något uttalat samarbete.
Från höstterminen 2003 ska det vara slut med ensamtänkandet.
En helhetssyn kännetecknar det nya. Regelbundna träffar mellan rektorerna ska göra att de gemensamma behoven uppmärksammas, säger Eva Stormgaard.
Det gemensamma kan röra allt från det pedagogiska skolarbetet till behov av vaktmästare och kanslipersonal. När rektorerna träffas ska dessa spörsmål komma upp är det meningen. Visst har det förekommit samarbete mellan skolorna även tidigare, enligt Eva Stormgaard, men från hösten blir det mer ordnat. För enhetscheferna betyder föränd-ringarna att alla kommer att kallas rektorer och vara jämbördiga varandra. Tidigare har cheferna på förskolor kallats just förskolechefer.
Den största vinsten med det nya är att rektorerna har stöd av varandra. En rektor kanske är bättre på ekonomi och kan då arbeta mer övergripande med det medan en annan tar större ansvar för något annat. På så sätt kan vi bättre utnyttja kompetensen, säger Eva Stormgaard.
För eleverna blir förändringarna också av godo, tror skolchefen. Alla enheter får mer kunskap och information om varandra vilket gör att övergången från en årskurs till en annan blir bättre. Ett exempel kan vara att man tidigt kan gå in och arbeta med en klass där många har läs- och skrivproblem.
Lärarna i de högre årskurserna kan gå in och berätta vad som kan göras i de lägre samtidigt som man får vetskap om vad som behövs längre fram, säger Eva Stormgaard.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!