Nya krav på hemtjänstens personal
Fler äldre men även andra förändringar ställer nya krav på bland annat hemtjänstens personal. Nu satsar kommunen på kompetensutveckling för att möta utmaningen.
Enligt Monika Agnedal, vård- och omsorgschef, är det förändrade innehållet delvis ett svar på den förändrade befolkningsstrukturen i kommunen.
För tio år sedan kunde hemtjänsten baka bröd åt de äldre och skura deras balkonger. Det gör vi inte i dag. Hemtjänsten måste koncentrera sig på omsorg och vård, säger hon.
Vid sidan av åldersstrukturen i kommunen förstärks hemtjänstens förändrade innehåll av andra faktorer.
Landstinget bedömer sina äldre patienter som medicinskt färdigbehandlade allt tidigare. Det innebär att kommunens hemtjänst i större utsträckning får ta hand om äldre som tidigare låg på sjukhus.
En annan faktor är att det krävs ett allt större vårdbehov för att få en plats på något av kommunens äldreboenden.
Men det är viktigt att påpeka att många äldre också vill vara kvar i sina hem så länge som möjligt. Hur som helst så påverkar detta hemtjänsten.
När hemsjukvården blir en allt större del av hemtjänstens arbetsuppgifter ställs nya krav på personalen. Det blir allt viktigare att personalen har grundläggande kunskaper om bland annat demens, stroke och vård i livets slutskede.
Kommunen kommer därför att sätta all personal inom äldreomsorgen i kompetensutveckling.
Det handlar om de äldres säkerhet. Men kompetensutvecklingen är minst lika viktig för personalens trygghet. Det är viktigt att de känner sig säkra i sina arbetsuppgifter, säger Monika Agnedal.
Susanna Castro och Eva-Lotta Welin, som arbetar inom hemtjänsten, har redan på frivillig basis börjat kompetensutveckla sig.
Det har verkligen skett stora förändringar inom hemtjänsten. Även om det var roligt tidigare också, tycker jag nog att jobbet är ännu roligare i dag, säger Eva-Lotta Welin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!