Vid Centerpartiets stämma i Örebro ägnade Maud Olofsson stora delar av sitt rikstingstal åt att prata om vikten av Europas förenta krafter. I hällregnet och haglet i Göteborg ville folkpartiledaren inte vara sämre. Gång på gång slog Jan Björklund fast att Folkpartiet tror på euron, tror på Europa. Men även om det inte råder någon brist på självförtroende hos Centern eller Folkpartiet är det Moderaterna som har bäst utgångsläge av de borgerliga partierna.
När Moderaternas kandidater och kampanjarbetare i lördags samlades för en gemensam kick-off på Norrmalmstorg i centrala Stockholm lös självförtroendet i kapp med deras orangea ballonger. Anledningen är naturligtvis att Moderaterna vädrar morgonluft. I opinionsundersökning efter opinionsundersökning skuggar partiet Socialdemokraterna.
Helgens Sifomätning visade förvisso på ett knappt socialdemokratiskt försprång. Men väljarkåren är lättrörligare inför ett val till Europaparlamentet än inför ett val till riksdagen. Moderaterna kan därför vara mindre än fyra veckor ifrån att lyckas med vad inget parti klarat av på över 90 år: att bli större än Socialdemokraterna. Något som inte hänt sedan riksdagsvalet 1914, när Allmänna valmansförbundet fick 37 procent av rösterna och besegrade en splittrad socialdemokrati med sju procentenheter.
Lyckas Moderaterna upprepa en sådant valresultat i EU-valet vore det inget annat än en historisk framgång för statsminister Fredrik Reinfeldt – och en lika historisk motgång för Mona Sahlin. I hennes första val finns alltså en faktisk möjlighet att Sahlin blir den första socialdemokratiska partiordföranden sedan Hjalmar Branting som får uppleva hur det känns att leda en rörelse som är mindre än borgerlighetens största parti. Det är ett scenario vilket ger rysningar i hela socialdemokratin.
Å andra sidan fungerar det som tändvätska för moderata kandidater och kampanjarbetare. De närmaste veckorna lär Moderaterna göra allt som står i deras makt för att höja valtemperaturen från ljummen till varm. Och på något sätt känns det som ödets ironi att ett nytt maktskifte i svensk politik kan ske just i EU-valet. Moderaterna har en lång historia av att omfamna den inre marknaden. Vad Socialdemokraterna egentligen vill uträtta i parlamentet hade partiet inte ens något svar på under Europadagen.
Nya moderater, nytt maktskifte
Europadagen blev för en gångs skull en riktig Europadag. I lördags startade valrörelsen inför EU-valet. Det vore en överdrift att påstå att valrörelsen fått upp farten men stenen är i rullning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!