Nya våtmarken i Trosa klar för start

Bygget har gått rekordsnabbt. I slutet av nästa vecka släpps vattnet på till den nya våtmarken vid Trosainfarten.

Övrigt2002-11-27 23:32
I våras satte Peab skoporna i marken vid Rådmansbackarna. Tack vare den torra sommaren gick det undan med jobbet.
Sedan en tid tillbaka är de tre stora dammarna vattenfyllda. Något läckage, i stil med vad som hände när vattnet släpptes på i Vagnhärad, slapp man den här gången.
Ännu har inget avloppsvatten pumpats fram från reningsverket i hamnen. Det sker i veckan som kommer. En del eldragning återstår fram tills dess.

Våtmarken ska ta emot mellan 1 000 och 1 200 kubikmeter per dygn. Vattnet fördelas via åtta fördelningsbrunnar till en översilningsyta där den första reningen sker, berättar Lars Norén.
Han arbetar på Trotab, det bolag som ansvarat för byggprojektet och som också ska svara för driften.
För att inte överbelasta översilningsytan ska fördelningsbrunnarna kopplas in växelvis. Det sker med automatik.

När avloppsvattnet kommer till våtmarken har det pumpats tvärs igenom stan. Ett nytt verk i direkt anslutning till våtmarken planeras, men inga pengar är ännu avsatta för projektet.
Men varför rena vatten som redan passerat ett reningsverk?
Det handlar om Trosas ambition att bli en ekologisk kommun. Efter att ha runnit genom våtmarken ska vattnet i princip vara badbart. Vilket är mer än man kan säga om dagens utsläpp från reningsverket.

Den biologiska reningen blir effektiv när den väl kommer i gång. Det kan dock dröja ett tag. De växter som planterats på översilningsyta och i dammar ser ännu inte mycket ut för världen.
Det blir bättre framåt majjuni, säger Norén.
Det finns ytterligare en fördel med våtmarken, menar han. När den nått full kapacitet kan kommunen dra ner på kemikalieåtgång i reningsverket
En del oroar sig för smittspridning?
Visst, särskilt våtmarkens första steg lär bli tämligen bakteriebemängda. Det är bland annat därför området är inhägnat. Men risken ska inte överdrivas, menar Norén.
Rimligen är bakterierna fler i reningsverket. Vi har två man som jobbar där i dag och dom är aldrig sjuka.
Jonas Björnstam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om