Runt 35 personer tog sig till Skottvångs gruva under lördagen för att ta del av den uppskattade bygdevandringen som arrangeras av Gåsinge Dillnäs Hembygdsförening. De som håller i den populära bygdevandringen är Bengt Landin och hans fru Kerstin Landin. Under dagens rundtur porträtterar dem en gruvfogde och dennes arbetare. Deras skådespeleri och engagemang för bygdens kulturliv är uppskattat av många som är på plats.
– Deras deltagande och inlevelse för vår bygds kulturliv betyder väldigt mycket för oss alla, säger Ingegerd Larsson, hemmaboende i Gnesta som gick bygdevandringen för första gången.
Ingegerd Larsson är på besök med sin man Sture Romby. De har även lyckats få med sig sina barnbarn Jakob Romby och Rickard Lööf, bägge ska snart fylla 14 år.
– Bygdevandringen var mycket roligare och intressantare än vad jag trodde från början faktiskt. Det var speciellt kul när de berättade i detalj om hur gruvarbetet gick till för i tiden, säger Jakob Romby.
Hans kusin Rickard Lööf fortsätter:
– Jag hade inte så jättehöga förväntningar, men det var roligt att höra den här intressanta historien, säger han.
Bengt Landin berättar om Skottvångs gruvas historia. Det är en före detta järnmalmsgruva. Numera är det ett värdshus och populär turistsevärdhet. Det ligger i Åkers bergslag, som är ett område i Gnesta och Strängnäs kommuner. Gruvan ligger mellan Mariefred och Gnesta. Gruvan försörjde Åkers styckebruk med malm, mot slutet via egen järnväg. Malmbrytningen upphörde 1921. Brytning i gruvan finns dokumenterad från omkring år 1500, men kan vara betydligt äldre, enligt Bengt Landin. Han tycker att det är väldigt roligt att dagens besökande skara innehöll en åldersblandning.
Bengt Landin brinner för att lära ut saker. Han är i grunden utbildad folkhögskollärare och kommer ursprungligen från Långban i Värmland. Han träffade Kerstin när de studerade i Stockholm på 1970-talet. Tillsammans har de bedrivit verksamheten i över 30 år. Bengt tycker att det är givande att kunna berätta historien om hur människor i Sverige förr i tiden fick vardagen att gå runt. Därför är han särskilt glad över det faktumet att flera ungdomar har tagit sig Skottvångs gruva i dag.
– Det känns väldigt roligt att även den yngre generationen i viss mån intresserar sig för det här. Det är viktigt för dem att förstå.
Annika Blom är ordförande i Gåsinge Dillnäs Hembygdsförening. Hon delar den bilden som Bengt Landin återger och framhåller hur viktiga han och hans fru Kerstin har varit för att upprätthålla bygdens kulturliv.
– Det här kan så ett frö för ungdomar intresse för historia. Bengt och Kerstin betyder verkligen jättemycket för oss, som sagt så är deras kulturengagemang oerhört betydelsefullt för hembygdsföreningen, säger hon.
Hennes man Morgan Blom var också på plats för att följa med på bygdevandringen för första gången.
– Ja, det var riktigt spännande att höra om pumpstockborren. Och sedan tror jag bestämt att vi har sänkt medelåldern i och med dagens besökarskara, säger han.