I slutet av förra sommaren visades det ombyggda avloppsreningsverket upp för allmänheten. Bland annat det nya rötrestlagret dit slammet förs för efterbehandling visades. Och det är här det inte har fungerat som det ska. I samband med efterbehandlingen värms slammet upp och det bildas gaser som är tänkta att användas till el och värme. Men en värmeväxlare har inte fungerat och det har gjort att Nyköpings kommun har fått använda fjärrvärme för att värma upp lokalerna.
– Vi har inte fått den produkt som vi har betalat för. Vi samarbetar med entreprenören nu för att få det att fungera, säger Kent Nyman, chef för tekniska divisionen.
Som kompensation för den icke-fungerande värmeväxlaren kräver Nyköpings kommun nästan 4,4 miljoner kronor av leverantören. Summan är beräknad på det som har avtalats om förseningsvite och inte på de extra kostnader som kommunen har fått till följd av problemen.
– Summan är kopplad till entreprenadkontraktet, säger Kent Nyman.
Tanken är att använda den cirka 300 grader varma rötgasen som bildas för att göra värme till reningsverkets lokaler. Den beräknade effektiviseringen och minskade kostnad för uppvärmning har alltså uteblivit under hela 2017 och början av 2018. Enligt Anders Jäger, driftschef på reningsverket, kan en fungerande värmeväxlare troligtvis vara på plats för att tas i bruk efter sommarsemestrarna. Men det är framför allt under vintermånaderna som kostnaderna ökar för kommunen, eftersom uppvärmningsbehovet är större då.
– Det som har gjort att det har kostat pengar är bortfallet de kalla månaderna, säger Anders Jäger.