Nyköping säger nej till fria sprutor

Varje landsting har nu möjligheten att själva avgöra om de vill ha ett program för fria sprutor till missbrukare. Men de ansvariga i Nyköping säger tvärt nej eftersom de anser att det legitimerar droganvändning.

Övrigt2006-08-01 22:53
Riksdagen fattade beslutet i våras att varje landsting ska avgöra om det vill ha ett sprututbytesprogram för missbrukare.
Enligt beslutet är målet att genom fria sprutor öka missbrukarnas kontakt med vården och att minska infektionsrisken.
Men för Landstinget Sörmland och beroendecentrum i Nyköping är frågan inte aktuell.

Jag tycker att en utdelning av fria sprutor är att acceptera ett narkotikaberoende och det kan jag aldrig göra. Det är att ge upp för narkotikamissbruk och kriminalitet.
Gunilla Ek, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Nyköping dit beroendecentrum hör, anser att det är fel att börja med fria sprutor som insats och att det är ett försök till hjälp som är för sent ute.

Hon betonar att hjälp ska läggas tidigt för att nå barn och ungdomar i riskzonen för ett missbruk.
Även om hon kan se fördelar i ökad kontakt med vården och en minskning av infektioner anser hon inte att det är tillräckligt för att väga upp de
signaler som ett sprututbytesprogram sänder ut.

Vi vill hjälpa människor som är utsatta, men vi vill inte hjälpa dem genom att ge dem medel så att de olagligt ska kunna förse sig med narkotika. Det är angeläget att få kontakt med dessa personer och socialtjänsten i våra kommuner gör många insatser för att nå dem, säger Gunilla Ek.
Lagen om utbyte av sprutor och kanyler innebär att injektionsmissbrukare under vissa villkor får byta begagnade sprutor mot rena sprutor.
Ett krav vid sprututbyte är enligt riksdagsbeslutet att det kopplas samman med vård och behandling.

Det finns förespråkare och motståndare på alla politiska sidorna i Södermanlands län, ändå pågår ingen debatt.
Ulrika Ernving, landstingsråd för hälso- och sjukvårdsfrågor, tror att frånvaron av debatt beror på att länet har små kommuner och att behovet därför inte är lika stort som i storstadsregionerna.

Det främsta argumentet mot är att man inte vill bidra till missbruk eller kriminalitet. Det främsta argumentet för är att det finns ett stort antal missbrukare som inte klarar att bli drogfria och att de personerna bli allt sjukare och drabbas av fler infektioner utan fria sprutor.
Boel Bermann
0155-767 21
boel.bermann@sn.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om